Retrospectiva economică (săptămâna 6 – 12 octombrie 2014)

Scăderea livrărilor de gaze din Rusia către România a reprezentat, și în această săptămână, unul dintre cele mai importante subiecte economice alături de situația de la rafinăria Petrotel Lukoil. De asemenea, printre temele importante ale săptămânii trecute s-au aflat și revizuirea în creștere a prognozelor FMI privind economia românească, publicarea Raportului de stabilitate financiară al băncii centrale și dezbaterile pe tema Master Planului General de Transport.

În plan extern, Apple rămâne cea mai valoroasă marcă din lume, iar Banca Central Europeană a anunţat că rezultatele testelor de stres derulate în rândul principalelor bănci europene vor fi date publicităţii duminică, 26 octombrie.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 13 — 19 octombrie 2014.

* Statul român va garanta jumătate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei pe care îl vor putea accesa persoanele fizice pentru achiziţia unei maşini noi, începând cu 1 noiembrie, a declarat, luni, ministrul Economiei, Constantin Niţă.

El a prezentat oficial programul denumit ‘Prima Maşină’, în cadrul unei conferinţe de presa la care au participat şi premierul Victor Ponta, precum şi reprezentanţi ai industriei de automobile.

* MFP a lansat luni în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr 297/2004 privind piaţa de capital, precizând că are în vedere adaptarea legislaţiei în domeniu prin eliminarea obstacolelor existente.

* Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere la 2,4% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marţi, de instituţia financiară internaţională.

În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creştere de 2,2% pentru economia românească.

* O decizie finală în cazul companiilor implicate în investigaţia realizată de Consiliul Concurenţei privind piaţa de retail alimentar, printre care se află Metro, Selgros şi Mega Image, va fi luată doar după audierea acestora, afirmă autoritatea pentru concurenţă, într-un comunicat remis luni .

* Cota de piaţă a băncilor cu capital majoritar românesc s-a dublat, ajungând la 19,8% în iunie 2014, comparativ cu 9,4% în iunie 2013, depăşind-o pe cea a băncilor cu capital majoritar francez şi grecesc, de 13,3% şi, respectiv 12,5%, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare 2014, publicat marţi seară de Banca Naţională.

* Vulnerabilitatea sectorului bancar românesc privind dependenţa prea ridicată de resursele financiare externe s-a diminuat semnificativ, expunerea băncilor-mamă faţă de filialele lor din România reducându-se cu 28%, în intervalul decembrie 2012 — august 2014, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare 2014, publicat marţi seară de Banca Naţională.

* Bursa şi piaţa de capital românească au cunoscut transformări istorice, fără precedent, în ultimii doi ani şi jumătate, iar reformele trebuie continuate pentru obţinerea statului de piaţă emergentă (investment grade), a declarat, luni, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, Lucian Anghel.

* Numărul societăţilor intrate în insolvenţă a scăzut, în primele opt luni din 2014, cu 14,72%, comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, la 15.765, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

* Preţul oferit de abatoarele locale pentru porcii vii a scăzut cu 25% în ultima perioadă, comparativ cu acelaşi interval din 2013, până la 5,4 — 5,5 lei/kilogram, în acelaşi timp înregistrându-se o scădere semnificativă a cererii pentru carnea de porc românească, apreciază Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) şi Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS).

* Piaţa asigurărilor înregistrează un dezechilibru între venituri şi costul despăgubirilor, dar se va reechilibra cel târziu într-un an de zile, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, Mişu Negriţoiu, pentru postul public de radio.

* Un procentaj de 42% din populaţia României nu a utilizat vreodată internetul, în 2013, în scădere cu şase puncte procentuale faţă de anul precedent, iar planul este ca, până în 2020, procentajul să ajungă la 30%, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Diana Voicu, secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/.

* Un inventar al reţelelor publice este foarte util, iar în acest sens avem în plan ca într-un an, un an şi jumătate, să definitivăm o hartă la nivel naţional, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.

* Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.683 lei în luna august, în scădere faţă de luna precedentă cu 36 lei (-2,1%), iar câştigul salarial mediu nominal brut de 2.331 lei, cu 2% mai mic decât în luna iulie 2014, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică /INS/ remis marţi.

* Ministrul Muncii, Rovana Plumb, susţine extinderea concediului de maternitate pentru mame prin introducerea unor facilităţi şi indemnizaţii pentru mamele care nasc şi sunt în şomaj sau nu au un loc de muncă.

„A fost o discuţie în cadrul Forumului (de la Milano n.r) privind extinderea concediului de maternitate pentru mame. Este un model pe care eu îl îmbrăţişez de foarte mult timp, astfel încât să existe facilităţi şi indemnizaţii care se acordă mămicilor care nasc şi care sunt în şomaj sau nu au un loc de muncă, să beneficieze de ele. În momentul de faţă, la nivelul UE, ca şi în România, beneficiază de concediu de maternitate şi facilităţi acordate prin acest program doar mămicile care au loc de muncă”, a declarat, miercuri, Rovana Plumb, la România TV.

* Sechestrul instituit pe conturile bancare ale rafinăriei Petrotel Lukoil a fost ridicat în urma audierilor de luni, iar rafinăria a început procedurile de pregătire pentru repornire, potrivit unui comunicat al companiei, remis, marţi.

* Grupul Lukoil va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti dacă, până vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, a declarat la Ploieşti, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedintele grupului Lukoil.

* România are interesul să exporte produse procesate, nu vapoare cu cereale, pentru că în aceste produse procesate se regăsesc tradiţia şi specificul culinar, a afirmat miercuri comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, prezent la Conferinţa Naţională dedicată noului PNDR 2014 — 2020.

„Pentru că vorbim mult de potenţialul de export al agriculturii din România, cred că România are interesul nu să exporte vapoare cu cereale ci să exporte, în primul rând, produse procesate, pentru că în aceste produse procesate se regăseşte tradiţia, se regăseşte specificul culinar din România, precum şi mâna de lucru pe care o avem încă din abundenţă în mediul rural. Conectând dezvoltarea industriei alimentare cu dezvoltarea învăţământului, a educaţiei, a formării profesionale şi a consultanţei cred că putem face din acest potenţial de producţie al României o valoare economică”, a declarat Dacian Cioloş.

* Agricultorii din Moldova nu fac concurenţă celor din România, prin sprijinul primit pentru exportul fructelor proaspete, deşi se încearcă specularea acestui lucru, a afirmat, miercuri, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vasile Bumacov, prezent la Conferinţa Naţională dedicată noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020.

„Cu puţin timp în urmă, un viceministru a fost aici şi cu susţinerea Ministerului Agriculturii s-au văzut cu mai mulţi importatori, cu distribuitori de produse, cu reţele de supermarketuri. Sunt deja rezultate. Unii dintre producători acced în reţeaua Metro, alţii în reţeaua Carrefour. Nu atât de mult cât ne-am dori, dar aşa cum am mai spus, nu ne dorim ca agricultorii din România să creadă că venim să le facem concurenţă, pentru că se încearcă să se speculeze acest lucru şi nu este adevărat”, a spus Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii din Republica Moldova.

* PAID, societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor/ PAD/, are în vigoare, din 15 iulie 2014, un program de reasigurare de 450 milioane euro, care va fi majorat începând cu 15 noiembrie 2014 la 500 milioane de euro, acoperit numai de reasigurători de rating A, a declarat miercuri, la Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale, Nicoleta Radu Neacşu, directorul general al PAID România.

* Suprafaţa de teren nelucrată a scăzut la sub 300.000 de hectare, de la 3 milioane ha în perioada 2007-2008, a declarat, miercuri, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prezent la Conferinţa Naţională dedicată noului PNDR 2014 — 2020.

„În anul 2008 aveam 1,2 milioane de fermieri care lucrau 8,5 milioane de hectare. Astăzi numărul fermierilor a scăzut la 1,05 milioane iar numărul hectarelor care sunt lucrate a crescut la aproape 10 milioane de hectare. Dacă în anii 2007-2008 vorbeam de 3 milioane de hectare nelucrate, astăzi nu ştiu dacă mai sunt 300.000 de hectare nelucrate în această ţară”, a spus Daniel Constantin.

* Mai mult de 1,5 milioane de utilizatori de telefonie din România şi-au portat, până în prezent, numerele de telefon în alte reţele, a declarat, miercuri,  preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Cătălin Marinescu.

* România ar înregistra pierderi de 6,13 miliarde euro, respectiv 4% din Produsul Intern Brut/ PIB/, în cazul unor inundaţii similare celor din Bosnia şi Serbia, a declarat miercuri, la Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale, Nicoleta Radu Neacşu, directorul general al PAID România, societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor /PAD/.

Aceasta a precizat că astfel de inundaţii catastrofale au loc o dată la 120 de ani, iar calculele au fost făcute de către compania de reasigurare Willis Re.

* Ministerul Agriculturii a primit săptămâna trecută, de la Comisia Europeană, observaţiile la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), iar în prezent se lucrează la răspunsuri, a declarat, miercuri, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prezent la Conferinţa Naţională dedicată noului PNDR 2014 — 2020.

„Programul Naţional care a fost transmis Comisiei Europene este în faza de analiză în comisiile de specialitate. Am primit observaţiile săptămâna trecută, lucrăm să răspundem la aceste observaţii. Una din obervaţiile la care ţin foarte mult este aceea referitoare la acordarea de fonduri nerambursabile suplimentare către cei care înţeleg să integreze producţia şi cei care înţeleg să intre în forme asociative. Mă refer aici în special la cooperative. Colegii mei sunt mobilizaţi să explice Comisiei Europene de ce dorim să acordăm şi punctaj suplimentar. În propunerea noastră de program am prins, dincolo de punctaj, un procent de 20% suplimentar nerambursabil către cei care integrează producţia. Din producţie merg mai departe către procesare, marketing şi aşa mai departe”, a explicat Constantin.

* Piaţa românească de asigurări va fi evaluată, inclusiv activele şi pasivele bilanţiere, de către auditori independenţi, până la finalul lunii iunie 2015, a declarat, miercuri, la Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu.

Evaluarea sectorului românesc de asigurări de către auditori (terţe părţi independente) va viza cel puţin 80% din piaţa de asigurări şi se va încheia la 30 iunie 2015, a afirmat oficialul ASF.

* Programul ‘Rabla’ va exista şi în 2015, nu vor exista probleme cu închiderea acestuia iar autorităţile analizează unele modificări, a declarat, miercuri, Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

‘Programul Rabla merge bine în acest moment, pentru că procedurile birocratice s-au simplificat, iar atât persoanele fizice, cât şi companiile au putut să urmărească permanent stadiul voucherelor rămase. În acest moment există mai puţin de 700 de tichete disponibile. Nu o să avem probleme de închidere a programului. Va fi unul dintre puţinii ani în care se vor epuiza toate tichetele alocate. Pentru 2015, sunt convins că vor fi modificări în Programul Rabla, dar este prematur să vorbim despre acestea. Știţi că există un dialog în care Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile ar fi fericită ca programul să nu mai meargă înainte, dar din punctul nostru de vedere suntem permanent interesaţi ca maşinile vechi, care înseamnă probleme de poluare, să fie scoase din uz. De aceea, noi vrem să gândim un proiect care să aibă anumite modificări şi să demonstrez că nu numai ce spun producătorii contează, ci şi modul în care arată strada în România, în care avem foarte multe maşini care poluează’, a explicat Korodi.

* România a absorbit, până în prezent, peste 50% din cele 4,4 miliarde de euro puse la dispoziţie prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional ‘Mediu’ (POS Mediu), potrivit datelor prezentate, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, de către Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

* Institutul Naţional de Statistică (INS) a îmbunătăţit estimarea privind evoluţia economiei Româneşti în trimestrul doi din acest an faţă de trimestrul anterior, de la—1% la—0,9%, în timp ce creşterile semestriale şi anuale au rămas neschimbate faţă de estimarea anterioară, respectiv +1,5% şi +2,6%, date ajustate sezonier, potrivit noilor date provizorii, transmise miercuri .

Industria alături de sectorul informaţii şi comunicaţii şi de cel al tranzacţiilor imobiliare au avut cea mai importantă contribuţie la creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul doi din acest an, în timp ce comerţul, agricultura, construcţiile au tras în jos economia.

* Producătorul japonez de ţigarete Japan Tobacco Inc. a anunţat marţi că intenţionează să închidă două uzine de producţie din Europa, acţiune care ar putea conduce la eliminare a 1.100 de locuri de muncă, transmite Bloomberg.

JTI a precizat că uzinele sale de la Lisnafillan, Irlanda de Nord, şi Wervik, Belgia, ar urma să fie închise în cadrul acestui plan iar producţia va fi transferată altor uzine ‘posibil cele din Polonia şi România’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata