Retrospectiva economică (săptămâna 7 – 13 iulie 2014)

Anunțul grupului energetic italian Enel de a vinde activele de producere a energiei în Slovacia și de distribuție și vânzări din România, implicațiile asupra pieței de energie electrică din România, reacția autorităților la anunțul Elveției de a stopa importurile de carne de porc din România, demararea procesului de restructurare a celor 2.500 de angajați de la CFR Marfă, noi estimări referitoare la creșterea PIB în al doilea trimestru și scăderea inflației la un minim istoric s-au numărat printre principalele subiecte dezbătute săptămâna trecută.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 14 — 20 iulie 2014.

* Vânzările Renault SA, al treilea mare producător auto european, au crescut cu 4,7% în primul semestru din 2014, datorită cererii mai solide pentru brandul Dacia, transmite Bloomberg.

Cererea pentru cele mai bine vândute mașini Dacia în Europa, Duster SUV și Sandero hatchback, a alimentat în primele șase luni ale anului creșterea cu 24% a vânzărilor brandului în regiune. Evoluția Dacia a ajutat Renault să înregistreze o creștere a vânzărilor cu 18% pe piața europeană.

În perioada ianuarie-iunie 2014, livrările de mașini și vehicule comerciale ușoare au ajuns la 1,37 milioane, de la 1,3 milioane în primul semestru din 2013, a anunțat luni compania franceză.

* Litoralul românesc va primi în acest sezon peste 20.000 de turiști din Republica Moldova, iar numărul acestora ar putea să crească în 2015 de cinci ori, dacă România se va promova puternic în țara vecină, consideră Alex Filipski, director general Voyage Center Philipsky Tour din Republica Moldova.

* Câștigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna mai, de 2.328 de lei, cu 2,8% mai mic decât în luna precedentă, iar cel net a scăzut cu 53 de lei (3,1%) până la 1.682 de lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în sectorul de extracție a petrolului brut și a gazelor naturale (5.512 lei), în timp ce în hoteluri și restaurante au fost cele mai mici salarii nete, de numai 959 de lei.

* Venitul mediu total al unei gospodării în România a fost, în primul trimestru din 2014, de 2.477 de lei/lună, în timp ce cheltuielile au reprezentat aproape 90% din totalul veniturilor încasate în fiecare lună, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate luni.

* Producătorii de ciment Lafarge și Holcim au anunțat luni că activele propuse spre vânzare, pentru a obține aprobarea autorităților de reglementare în vederea fuziunii lor, reprezintă aproximativ 10% din vânzările globale ale entității combinate, transmite Reuters.

Cele două companii vor căuta cumpărători pentru operațiunile lor din Austria, Ungaria, România, Serbia, Marea Britanie, Canada, Filipine, Mauritius și Brazilia.

* Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile a 13 companii participante la unele proceduri de achiziție publică organizate de Transgaz Mediaș în anul 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale și de lucrări de modernizare și întreținere a instalațiilor aferente, potrivit unui comunicat al autorității de concurență.

* Producția de miere din acest an va fi sub 70% din media anuală înregistrată în România, din cauza secetei exagerate din unele zone ale țării, iar acest lucru ar putea influența și prețul mierii la raft cu circa 10-15 procente, potrivit estimărilor președintelui Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.

* Fondul Proprietatea a anunțat că vrea să scoată la vânzare un număr de 9.895.212 de acțiuni pe care le deține la compania de transport al energiei Transelectrica, potrivit unui comunicat transmis marți Bursei de Valori București.

Potrivit Depozitarului Central, acest număr de acțiuni corespunde participației de 13,49% pe care o deține Fondul la Transelectrica.

* Absorbția de fonduri europene aferente programului sectorial de transport care se dorea realizată în primul semestru este realizată în proporție de 30%, din cauza performanței foarte slabe a circuitului de lucrări, avizări, plăți și rambursări, a declarat, marți, Cătălin Costache, directorul Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial de Transport din Ministerul Transporturilor.

* Peste 10.000 de locuri de muncă vor fi create cu preponderență în mediul rural prin intermediul programului ‘Promovarea incluziunii sociale’, al cărui buget se situează la 200 de milioane de euro din fonduri europene, a declarat, marți, într-o conferință de presă, Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

* Reacția piețelor financiare la anunțul Erste că banca se așteaptă la pierderi nete de până la 1,6 miliarde de euro din cauza majorării provizioanelor în Ungaria și România a fost ‘dură, dar de înțeles’, a declarat luni seara șeful celui de-al treilea mare creditor din Europa emergentă, Andreas Treichl, într-un interviu acordat CNBC.

* Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu aproape 1% atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată, în primele cinci luni ale anului, în timp ce serviciile de piață prestate populației s-au majorat cu până la 6,4%, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică /INS/, publicate marți.

* Samsung Electronics se așteaptă la o scădere de 25% a profitului operațional în perioada aprilie-iunie 2014, al treilea trimestru consecutiv de declin, din cauza încetinirii pieței telefoanelor mobile inteligente și a aprecierii monedei din Coreea de Sud, transmit Bloomberg și BBC.

Samsung și-a menținut poziția de lider pe piața globală a telefoanelor mobile inteligente în primul trimestru din 2014 dar cota sa de piață a scăzut pentru prima dată în ultimi patru ani, de la 32,4% la 31,2%.

* Eficientizarea marilor companii cu capital majoritar de stat reprezintă o prioritate pentru Ministerul Economiei, iar Oltchim va deveni rentabil până la finele anului, a declarat, marți, ministrul de resort, Constantin Niță, la Business Breakfast-ul organizat de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB).

* Valoarea indemnizației pe care personalul civil navigant o va primi pentru recunoașterea muncii depuse se va situa între 3.000 și 4.000 de lei net, a declarat, marți, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, într-o conferință de presă.

* Compania austriacă de bricolaj bauMax a anunțat, marți, că a ajuns la un acord privind vânzarea celor 15 magazine ale sale din România grupului francez Adeo, informează APA. Vânzarea magazinelor din România, care s-a derulat sub forma unei tranzacții cu acțiuni, depinde însă de obținerea aprobării autorităților antitrust din România. Prețul de achiziție nu a fost dezvăluit.

* Procesul de restructurare a celor 2.500 de angajați de la CFR Marfă a început în această săptămână și se va încheia la finalul lunii, a spus, marți, directorul comercial al CFR Marfă, Ion Soare, în cadrul unei conferințe de presă.

* Problemele din infrastructură nu pot fi rezolvate dacă la fiecare trei luni se schimbă ministrul și, la rândul lui, schimbă aparatul de sub el, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Româno-Germană — AHK România, Radu Merica, în cadrul unei conferințe de specialitate.

* Liniile de cale ferată propuse pentru a fi reduse prezintă un raport de recuperare a costurilor de sub 10%, a declarat, marți, Cătălin Costache, directorul Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial de Transport din Ministerul Transporturilor, într-o conferință de profil.

Acesta a precizat că aproximativ 60% din rețeaua de cale ferată care rămâne acoperă peste 90% din transportul realizat pe calea ferată.

* Primele returnări de acciză ar putea avea loc în septembrie sau sfârșitul lunii octombrie, a afirmat, marți, secretarul general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Radu Dinescu, într-o conferință de specialitate.

„Foarte probabil vom vedea primele returnări de acciză, așa, de ochii lumii, undeva prin septembrie, spre sfârșitul lunii octombrie, că dau bine că vin alegerile din noiembrie”, a spus Radu Dinescu.

* Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenția că unele ramuri industriale, precum oțelul, medicamentele și cimentul, se confruntă în continuare cu probleme grave și solicită Ministerului Economiei soluții pentru rezolvarea situației.

* Registrul Auto Român are o „luptă aprigă” cu vehiculele înmatriculate în Bulgaria, a căror certificare tehnică este de multe ori ”lamentabilă și îndoielnică”, a declarat, marți, Flaviu Câmpeanu, director tehnic la RAR, într-o conferință de specialitate.

* Extinderea cotei reduse de TVA de 9% la cazarea cu demipensiune sau pensiune completă pentru toate structurile de primire turistică clasificate de Autoritatea Națională de Turism va duce la creșterea consumului de servicii turistice și a ponderii turismului în PIB, apreciază reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

* Capitala României ocupă poziția 90 în clasamentul orașelor preferate de turiștii străini, clasament în care primele poziții sunt ocupate de Londra, Bangkok, Paris, Singapore și Dubai, conform raportului MasterCardGlobal Destination Cities Index, publicat miercuri.

Aflat la cea de-a patra ediție, raportul oferă un clasament al celor mai vizitate 132 de orașe, din întreaga lume.

Conform studiului, se estimează că un număr de 928.028 de turiști străini vor vizita Bucureștiul în 2014 și cheltuielile totale ale acestora se vor ridica la 391 de milioane de dolari.

* Economia românească urmează să înregistreze o creștere solidă în al doilea trimestru din acest an, potrivit unui nou raport al băncii grecești Eurobank, acesta fiind cel mai recent dintr-un șir de estimări care arată că Produsul Intern Brut al României va înregistra o creștere puternică în acest an, se arată într-un articol publicat luni în cotidianul financiar Wall Street Journal.

* Federația SANITAS din România a decis să suspende acțiunile de protest până pe data de 15 septembrie a.c., solicitând Guvernului să identifice, în acest interval de timp, sursele de finanțare necesare unei creșteri salariale pentru toți angajații din sistem, se arată într-un comunicat remis miercuri .

* Rafinăria Petromidia, parte a Rompetrol Rafinare, a prelucrat în luna mai peste 465.000 de tone de materie primă, cea mai mare cantitate de la punerea sa în funcțiune în 1979, depășind cu 7% recordul de producție, respectiv 14.000 de tone pe zi, se arată într-un comunicat al companiei transmis, miercuri.

* Înmatriculările de autovehicule noi au crescut, în luna iunie, cu 61,64%, până la 9.920 de unități, în timp ce majorarea la autoturisme a fost de 75%, comparativ cu perioada similară din 2013, potrivit datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, publicate pe propria pagină de Internet.

În iunie, Dacia a continuat să rămână lider în preferințele românilor, cu 2.526 de unități (+182,23% față de iunie 2013). Pe locurile următoare se clasează Ford (613 unități, +200,49%), Volkswagen (598, +7,94%) și Skoda (579, +59,94%).

* Volumul lucrărilor în construcții a scăzut, în primele cinci luni ale anului, cu 9,6% ca serie brută, respectiv cu 8,9% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, dar a înregistrat o creștere de 17,4%, ca serie brută, în mai, comparativ cu luna anterioară, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică /INS/, publicate miercuri.

* România a exportat, în primul trimestru al acestui an, băuturi și tutun în sumă de 157,2 milioane euro, cu 25,8 milioane euro peste nivelul din perioada similară din 2013, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Importurile de băuturi și tutun s-au cifrat la 100,9 milioane euro, fiind cu 3,6 milioane euro mai mari față de cele din perioada ianuarie-martie 2013, înregistrându-se astfel un excedent de 56,3 milioane euro pe acest segment..

* Benzina comercializată în România a ajuns să coste, în prezent, fără taxe, cu 5% mai mult decât în vara anului 2008, când cotațiile petroliere atinseseră valori-record, în timp ce prețul motorinei a scăzut cu 9%, potrivit unei analize.

Astfel, prețul unui litru de benzină la pompă costă acum în medie, în țara noastră, 0,703 euro fără taxe. În același timp, petrolul Brent, de referință pentru piața europeană, este cotat la aproape 110 dolari pe baril.

* România ocupă locul 26 în clasamentul celor mai riscante economii emergente pentru afaceri, cu un scor de risc de 44,6 puncte, fiind considerată mai puțin riscantă pentru afaceri decât Rusia, Turcia, Croația sau Thailanda, potrivit unui clasament al Bloomberg, care a analizat 43 de economii emergente.

* Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) organizează o licitație deschisă în valoare de 3,12 milioane de euro, fără TVA, pentru achiziționarea de servicii de publicitate pe canalele media din Franța, în vederea implementării planurilor operaționale multianuale de marketing pentru brandul turistic național, conform unui anunț publicat pe site-ul instituției.

Contractul se încheie pe o perioadă de 15 luni. Perioada estimată a campaniei este octombrie 2014 — octombrie 2015.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata