Rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15 – 20 de ani

Rezervele actuale de gaze al României se vor epuiza în 15 – 20 de ani, având în vedere producţia actuală, consumul şi rata de înlocuire de 80%, se estimează în Strategia Economică a României publicată pe site-ul Ministerului Energiei.

La producţia media anuală din ultimii ani (circa 10,8 miliarde metri cubi), şi în condiţiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% şi o rată de înlocuire a rezervelor de 80%, se poate aprecia că rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15 — 20 de ani”, reiese din documentul citat.

Pe de altă parte, exploatarea rezervelor de categorie probabilă şi posibilă necesită investiţii eşalonate în timp (sonde noi, operaţii în sonde, etc.). De asemenea, volumul rezervelor probabile şi posibile prognozate poate fi confirmat integral, sau poate chiar depăşi estimările, executarea operaţiunilor petroliere conducând constant la modificarea lor.

„Perspectivele privind evidenţierea de noi rezerve sunt condiţionate de investiţiile în explorare geologică de către companiile care activează pe teritoriul României”, se mai arată în document.

În schimb, Ministerul Energiei estimează că, pe termen scurt şi mediu, rezervele sigure se pot majora prin implementarea unor noi tehnologii, care să conducă la creşterea gradului de recuperare în zăcămintele existente, iar pe termen mediu şi lung, prin implementarea proiectelor pentru explorarea zonelor de adâncime (sub 3.000 m), a zonelor cu geologie complicată în domeniul onshore şi a zonelor offshore din Marea Neagră, îndeosebi a zonei de apă adâncă (sub 1.000 m).

„În ceea ce priveşte explorarea sectorului românesc de apă adâncă al Mării Negre, sunt în derulare acorduri/contracte explorare încheiate între ANRM şi producătorii interni (Romgaz şi OMV Petrom) asociaţi cu operatori de renume pentru perimetrele offshore. Descoperiri importante au fost făcute doar în blocul românesc Neptun, în 2012, de către companiile OMV Petrom şi ExxonMobil, estimările plasând depozitul între 42 şi 84 miliarde mc, respectiv în 2015 de consorţiul Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz, în blocul Trident; rezervele urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, putând depăşi 30 miliarde mc de gaze”, se menţionează în documentul citat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata