Rezistenţa la antibiotice ar putea duce la un deces la fiecare trei secunde

În anul 2050 s-ar putea înregistra zece milioane de decese suplimentare pe an, sau câte o persoană la fiecare trei secunde, din cauza rezistenţei la antibiotice, se arată în raportul final al unui studiu britanic de amploare, citat joi de AFP.

Însărcinat de guvernul britanic cu realizarea acestui raport privind rezistenţa la antibiotice, economistul Jim O’Neill a subliniat că sunt necesare acţiuni urgente pentru a evita ca medicina să se întoarcă în Evul Mediu. ”Va trebui ca acest lucru să devină o prioritate pentru toţi şefii de stat”, a subliniat Jim O’Neill care a propus o serie de măsuri care să fie puse în aplicare.

Prin acest raport este semnalată nevoia unei schimbări drastice în ce priveşte modalitatea de utilizare a antibioticelor, al căror consum excesiv şi în mod greşit favorizează evoluţia unor supermicrobi rezistenţi la antibiotice.

O’Neill susţine lansarea unei campanii ample de sensibilizare a publicului, care în mare parte nu cunoaşte riscurile la care se expune. De asemenea, el cere înfiinţarea unui fond de 2 miliarde de dolari destinaţi cercetării, o reducere majoră a utilizării antibioticelor la fermele de animale şi recompensarea laboratoarelor care dezvoltă noi antibiotice.

„Trebuie să nu mai luăm antibiotice ca pe bomboane”, a insistat Jim O’Neill.

După debutul studiului, la jumătatea anului 2014, mai mult de un milion de persoane au murit din cauza infecţiilor cu virusuri sau bacterii rezistente la antibiotice, subliniază raportul. El precizează că acest bilanţ ar putea creşte cu aproximativ 10 milioane de decese suplimentare pe an până în 2050, mai multe decât cele cauzate de cancer în prezent, şi că această situaţie ar duce la costuri de până la 100.000 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat în noiembrie că fenomenul reprezintă un pericol imens şi dacă nu se va face nimic atunci planeta se îndreaptă spre o epocă post-antibiotice, în care infecţiile banale din prezent vor începe să ucidă din nou. Rezistenţa la antibiotice, denumită de asemenea antibiorezistenţa, survine atunci când o bacterie evoluează şi devine rezistentă la antibioticele utilizate pentru eliminarea sa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata