Riscurile reprezentate de microgravitaţie pentru vederea astronauţilor pot pune capăt visului de a cuceri Planeta Roșie

Recent oamenii de știință au înțeles că misiunile prea îndelungate în spațiul cosmic, așa cum ar fi o eventuală misiune cu echipaj uman spre Marte, pot afecta grav și probabil chiar iremediabil vederea astronauților, iar cercetătorii de la NASA desfășoară o serie de proiecte de cercetare pentru a înțelege mai bine natura acestei probleme, conform unui material publicat de SPACE.com.

„Despre această problemă nu știm încă foarte multe lucruri, cu excepția faptului că ne poate opri din drumul spre Marte”, a comentat Mark Shelhamer, cercetător-șef în cadrul Programului Human Research al NASA de la Centrul Spațial Johnson din Houston.

Corpul astronauților suferă în condițiile de microgravitație din spațiu. Spre exemplu, dacă astronauții nu urmează un program strict de exerciții fizice în timp ce se află în misiune pe Stația Spațială Internațională (ISS), musculatura li se atrofiază, iar oasele pierd calciu, devenind din ce în ce mai friabile cu cât perioada de ședere în spațiu este mai lungă.

Însă călătoriile spațiale pot afecta și vederea. Oamenii de știință au fost conștienți de acest risc reprezentat de călătoriile în spațiu pentru ochi de mai mulți ani, însă abia acum au început să înțeleagă cât de serioasă este problema.

„În ultimii 40 de ani au fost semnalări cu privire la pierderi ale acuității vizuale legate de misiunile în spațiu”, conform unui raport al NASA din 2012. „Până recent se credea că aceste probleme sunt trecătoare, însă o comparație realizată prin analize oculare pre și post ieșire în spațiu a identificat un risc potențial de afectare permanentă a vederii din cauza expunerii la microgravitație.

Această problemă nu este restrânsă la câțiva astronauți. Începând cu anul 1989, examinările la revenirea din misiune realizate pe 300 de astronauți american au demonstrat că 29% dintre membrii echipajelor navetelor spațiale (care au stat câte 2 săptămâni în spațiu) și respectiv 60% dintre astronauții din echipajele ISS (misiuni de 5 — 6 luni pe orbită) înregistrau o degradare a acuității vizuale, conform unui raport publicat anul acesta de Academia Națională de Științe a SUA.

Deși nu sunt siguri, medicii sunt de părere că aceste probleme de vedere ar putea fi provocate de creșterea presiunii intracraniene pe perioada misiunilor în spațiu. Lichidul cefalorahidian se mișcă liber prin cutia craniană, în spațiu, ceea ce nu se întâmplă pe Pământ, unde mișcarea sa este limitată de gravitație.

„Presiunea crescută a lichidului cefalorahidian, care înconjoară creierul, afectează nervul optic și apasă asupra părții din spate a globilor oculari”, conform lui Shelhamer.

În aceste condiții astronauții pot pierde din acuitatea vizuală, iar aceste probleme pot persista pentru lungi perioade de timp după revenirea pe Pământ și în unele cazuri pot fi ireversibile, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru viitoarele misiuni de lungă durată, cum ar fi o eventuală misiune spre Marte, a mai adăugat el.

Ținând cont de tehnologiile actuale de propulsie în spațiu, zborul spre Marte ar dura, în cel mai bun caz, un an, la care se adaugă și timpul pe care astronauții îl vor petrece la suprafața planetei.

O posibilă metodă de a combate efectele negative ale microgravitației asupra organismului astronauților ar fi gravitația artificială obținută în niște navete cosmice rotative. „Echipajul ar putea fi trimis la culcare atunci când naveta începe să se învârtă, și astfel ar dispune de 8 ore pe zi de gravitație artificială care ar pondera efectele negative ale microgravitației”, a susținut Shelhamer, oferind o posibilă soluție pentru această problemă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata