„Roata în flăcări” – obicei străvechi de anunţare a primăverii

‘Roata în flăcări’ sau ‘Strigarea peste sat’ este un obicei tradiţional organizat şi astăzi de tinerii din localitatea braşoveană Șinca Nouă, la cumpăna dintre iarnă şi primăvară.

Obiceiul este şi cel care încheie ‘câşlegile’ (n. r. — interval între două posturi), anunţând începutul Postului Paştelui.

„Strigatul peste sat este considerat de către cercetători ‘o instanţă judecătorească’. La lăsarea întunericului, tinerii se adună pe culmile dealurilor din apropierea satului, se împart în două grupuri care strigă peste sat, aducând la cunoştinţa sătenilor numele fetelor care se ţin ‘încoronate’ (n.r. — se pregătesc de căsătorie) sau fac haz pe seama fetelor rămase nemăritate şi a feciorilor tomnatici. După scurtul dialog dintre cele două grupuri, tinerii aprind paiele cu care au fost acoperite cele două roţi şi le dau drumul la vale. Acesta reprezintă elementul central al ceremonialului şi simbolizează reînnoirea şi purificarea timpului, dar şi curăţirea sufletului. Roata, simbol solar, semnifică evoluţia ciclică a timpului, iar focul este elementul purificator„, se arată în comunicatul de presă transmis  de către organizatori.

Manifestarea începe sâmbătă, 5 martie, la ora 17.00, cu alaiul tinerilor îmbrăcaţi în costume populare care, însoţiţi de muzică vor pleca din faţa şcolii generale Șinca Nouă spre gazda la care se vor pregăti roţile. De la gazdă, alaiul se va îndrepta spre dealurile de la marginea satului, de unde vor da drumul roţilor aprinse.

Seara, la Căminul Cultural din localitate, va fi organizat un bal la care Ansamblul folcloric din Șinca Nouă va susţine un spectacol. Evenimentul este organizat de tineri din comună, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului local Șinca Nouă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: bzf.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata