Robert Cazanciuc: Clădirile instanţelor din 27 de capitale de judeţ vor fi cuprinse într-un program de investiţii

Clădirile instanțelor de judecată din 27 de reședințe de județ ale țării vor intra într-un program de investiții al Ministerului Justiției, proiectul urmând să fie propus Guvernului în cursul săptămânii viitoare împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a declarat miercuri, la Hunedoara, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Proiectul ar urma să se deruleze pe o perioadă de cinci până la șapte ani, cu o finanțare anuală de 100 de milioane de lei, fondurile urmând să fie asigurate de la bugetul de stat.

„Săptămâna viitoare, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale, voi propune Guvernului demararea unui program de investiții în sediile de instanță din 27 de capitale de județ, pentru a pune în valoare clădirile de instanță, pentru a construi, de ce nu, acolo unde este nevoie, instanțe noi. Dacă aruncăm o scurtă privire pe lista monumentelor istorice din România, o să găsim foarte multe sedii de instanță. O să regăsiți în centrul orașului, de cele mai multe ori, cele mai frumoase clădiri, ca o dovadă a rolului și a locului pe care justiția trebuie să-l aibă, și anume acela de a încerca să mențină un echilibru în relațiile sociale”, a spus Robert Cazanciuc.

El a afirmat că de la preluarea mandatului a vizitat aproape 90 de instanțe din țară, precizând că intenția sa este ca sediile acestora să fie funcționale, în condițiile în care multe dintre imobile au fost construite la începutul secolului XX, atunci când cazuistica și numărul de dosare era altul. În opinia ministrului Justiției, sediile multor instanțe nu mai sunt adaptate nevoilor actuale, iar în cazul celor care funcționează în clădiri cu statut de monument istoric este nevoie de reabilitări și extinderi.

„E un program care se va derula probabil pe cinci-șapte ani cu un buget pe care ni-l dorim în jur de 100 de milioane de lei pe an. Sper să putem face cât mai multe lucruri. Am vrut să văd direct cum arată unele instanțe pentru a stabili în mod corect prioritățile, pentru că evident toată lumea vrea investiții, dar când mergi pe teren constați că e nevoie mai degrabă în alte părți decât acolo unde rezultă din hârtii, de cele mai multe ori”, a explicat ministrul Cazanciuc.

Robert Cazanciuc, împreună cu șase membri ai CSM și reprezentanți ai Curții de Apel Alba Iulia, ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba și de alți magistrați din județul Hunedoara, a fost prezent miercuri la recepția finală a lucrărilor de extindere a Judecătoriei Hunedoara. Valoarea totală a investiției a fost de aproximativ un milion de euro, iar lucrările au durat trei ani. Fondurile au fost asigurate de Ministerul Justiției. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata