România a accesat 15 miliarde de euro de la UE în perioada 2007-2013 şi au fost înfiinţate peste 8.800 de locuri de muncă

0

România a accesat 15 miliarde de euro din banii europeni în perioada 2007-2013, fonduri care au dus la crearea a peste 8.800 de muncă, a declarat, luni, Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, într-o conferinţă de presă.

‘Pentru perioada 2007-2013, România a avut la dispoziţie 33 de miliarde de euro, din care a primit efectiv până acum 15 miliarde de euro, este vorba despre rambursări deja făcute. Această cifră se datorează în principal sectorului agriculturii şi dezvoltării rurale, unde România stă foarte bine. S-au creat peste 8.800 de locuri de muncă prin diverse proiecte, din care peste 600 în domeniul cercetării, considerat de UE ca un domeniu prioritar atât pentru ieşirea din criză, cât şi pentru creşterea competitivităţii la nivel mondial’, a spus Filote.

Potrivit acestuia, peste 1.200 de IMM-uri au primit sprijin european în această perioadă şi au fost reabilitaţi peste 1.000 de kilometri de şosele.

‘Acestea sunt cifrele până la finele anului 2013. Abia la finele anului 2015 se va face închiderea acestui exerciţiu financiar şi atunci vom şti cât am accesat din totalul bugetului alocat’, a arătat ea.

Filote a mai spus că, pentru următorul exerciţiu financiar european, România va avea la dispoziţie şi mai mulţi bani.

‘Pentru perioada 2014-2020, vorbim de fonduri 39,3 miliarde de euro, din care aproape 20 de miliarde de euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală, iar restul pentru dezvoltare regională şi a mediului economic şi social’, a punctat şefa Reprezentanţei CE.

Potrivit acesteia, este mai importantă calitatea absorbţiei fondurilor europene decât cantitatea.

‘Să nu ne lansăm în obsesia gradului de absorbţie, e importantă cantitatea, dar şi mai importantă este calitatea absorbţiei, felul cum creează valoare şi cum reuşesc aceste fonduri să ajute la rezolvarea problemelor pe care le are România, astfel încât să inspirăm proiecte mai bune, mai de succes’, a menţionat Filote.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata