România a depus 14 proiecte de transport în valoare de 1,185 miliarde euro, în cadrul CEF

România de depus 14 proiecte de transport în valoare totală de peste 1,185 miliarde de euro în cadrul Programului „Connecting Europe Facility” (CEF), se arată într-un comunicat remis, luni, 2 martie, de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Apelul de proiecte aferent sectorului de transport a fost deschis în data de 11 septembrie 2014 și inițial era programat să se închidă în data de 26 februarie 2015. Recent, termenul limită a fost prelungit până la data de 3 martie 2015.

„Suma alocată României prin acest program pentru finanțarea proiectelor din sectorul de transport din Fondul de Coeziune este de aproximativ 1,23 miliarde de euro. În cadrul primului apel de proiecte, beneficiarii din România, inclusiv cei care s-au asociat cu organizații din alte state, au depus deja 14 propuneri de proiecte cu o valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Printre proiectele cu valoare mai mare se află modernizarea legăturii feroviare între Brașov și Sighișoara, secțiunea Brașov-Apata și Cata-Sighișoara, suma ridicându-se la 890 milioane euro. Obiectivul proiectului îl reprezintă reabilitarea liniei duble de cale ferată pentru viteze de 160 km/h și 22,5 t/axă, pe cele două secțiuni, situate pe TEN-T core și Coridorul Rhine-Danube.

Un alt proiect, în valoare de 136 milioane euro, este realizarea unei platforme multimodale în Portul Galați. Mai exact, obiectivul este construcția unei platforme multimodale în portul Galați (TEN-T core), dedicată în special transferului de mărfuri și containere. Secțiunea Galați-Marea Neagră asigură adâncimi de navigație de 7 metri și este situată pe TEN-T core și pe Coridorul Rhine-Danube.

În valoare de 92 milioane euro, „Multi-modal infrastructure platform for hydro carbons in the Port of Constanta” prevede executarea unor construcții în partea de sud a Portului Constanța (TEN-T Core), ce constau în transformarea unei insule artificiale și a țărmului vecin într-un terminal multimodal pentru hidrocarburi.

Programul Connecting Europe Facility (CEF) urmărește accelerarea investițiilor în domeniul rețelelor de transport, energie și telecomunicații transeuropene și mobilizarea finanțărilor publice sau private. De asemenea, CEF urmărește valorificarea sinergiilor dintre sectoarele de transport, telecomunicații și energie, sporind astfel eficacitatea intervențiilor UE și permițând optimizarea costurilor. De asemenea, CEF stabilește defalcarea resurselor care urmează a fi puse la dispoziție în cadrul financiar multianual, pentru anii 2014 — 2020.

„Prin acest program sunt sprijinite proiectele de interes comun care vizează dezvoltarea și construcția unor infrastructuri și servicii noi sau modernizarea celor existente în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei. În cadrul CEF este prioritară acordarea de finanțări pentru dezvoltarea conexiunilor care lipsesc din sectorul transporturilor. De asemenea, CEF contribuie la sprijinirea proiectelor care au o valoare adăugată la nivel european și care au beneficii importante pentru societate, însă nu dispun de finanțare adecvată din partea pieței”, informează documentul citat.

Următorul apel de proiecte pentru contractarea de finanțări destinate sectorului de transport va fi deschis în prima parte a anului 2016. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata