România a primit, până în prezent, granturi SEE şi norvegiene de 31,1 milioane de euro pentru proiecte de mediu

Valoarea granturilor SEE și norvegiene primite de România pentru programele de mediu a ajuns, în prezent, la 31,1 milioane de euro, potrivit datelor oficiale postate de portalul eeagrantsmediu.ro.

Cel mai nou proiect anunțat și derulat prin intermediul Granturilor SEE se intitulează ‘Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă’ și are o valoare totală de aproape 4,55 milioane de euro. Programul este finanțat în cadrul Programului RO07 Adaptare la schimbări climatice, prin fonduri acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2009 — 2014, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 3,82 milioane de euro, la care se adaugă cofinanțarea și cheltuielile neeligibile asigurate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2015 — ianuarie 2017, iar obiectivul general constă în reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbările climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbări climatice.

Granturile SEE și norvegiene sunt alocate României pentru propuneri de proiecte depuse în cadrul apelurilor: RO04 Reducerea substanțelor periculoase (Apel 1 ‘Instrumente suport pentru luarea deciziilor’ și Apel 2 ‘Campanii de formare și conștientizare’), RO02 Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor (Apel 1 ‘Studii și formare privind contribuția ecosistemelor naturale la principalele sectoare economice‘, Apel 2 ‘Creșterea capacității pentru gestionarea și monitorizarea culoarelor ecologice’ și Apel 3 ‘Scheme de restaurări vaste ale ecosistemelor’) și RO07 Adaptarea la schimbările climatice — Apel ‘Lansare ateliere de lucru pentru evaluarea riscului și vulnerabilităților în Municipiile Sibiu, Brașov și Tg. Mureș’.â

În perioada 2009-2014, Granturile SEE au sprijinit 86 de programe din 16 de țări din Europa și sunt disponibile pentru cele 13 state membre ale Uniunii Europene /UE/ care au aderat la UE și Spațiul Economic European (SEE) în 2004, 2007 și 2013, precum Grecia, Spania și Portugalia.

Conform sursei citate, granturile SEE sunt finanțate în comun de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Astfel, din suma de 993,5 milioane euro alocată pentru perioada 2009-2014, Norvegia contribuie cu aproximativ 94%, Islanda în jur de 5% și Liechtenstein puțin peste 1%. Organismul de decizie al Granturilor SEE este Comitetul Mecanismului Financiar, care este compus din reprezentanți ai ministerelor de Externe din Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Din totalul celor 993,5 milioane de euro, României i-au fost alocați 190 de milioane de euro.

Acordul referitor la Spațiul Economic European, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, reunește 28 de state membre UE și cele trei state SEE-AELS (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) într-o piață unică, denumită în continuare ‘piața internă”. Obiectivul Granturilor SEE și norvegiene este de a reduce discrepanțele sociale și economice din SEE și au scopul de a pune țările beneficiare într-o poziție mai bună pentru a beneficia de piața internă.

Cel puțin 30% din finanțarea prin Granturi este alocată pentru protecția mediului, măsuri privind schimbările climatice și energia din surse regenerabile. Totodată, programe pentru ONG-uri în valoare de 158 milioane de euro sunt create în toate țările beneficiare ale fondurilor SEE Grants.

Finanțarea sub formă de granturi este alocată în mod normal prin publicarea de cereri de propuneri de proiecte, care trebuie depuse la operatorul de program relevant până la un anumit termen limită și în conformitate cu rezultatele clar definite/propuse ale apelului. Programele nu vor finanța în mod necesar în întregime din costurile proiectului și un anumit nivel de co-finanțare poate fi necesar. Granturile nu sunt acordate retroactiv pentru acțiuni care au fost deja finalizate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata