România a trecut la Timpul Legal Român

România a revenit, în ultima duminică a lunii octombrie, 26 octombrie 2014, la Timpul Legal Român, ora Europei Orientale. Ceasurile s-au dat înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00. Așadar, s-a încheiat orarul de vară, care a debutat în ultima duminică a lunii martie, iar diferența față de timpul universal (GMT) este din nou de 2 ore.

Schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Potrivit CFR Călători, trenurile de călători pleacă din stațiile de formare după ora oficială de vară până la ora 4.00, iar cele care au ora de plecare după 4.00, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4.00, ora oficială de vară, opresc în stațiile de pe ruta pe care circulă, unde staționează până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. De asemenea, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile circulă după orarul în vigoare.

În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931 când a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 171 din iulie 1931, Legea pentru stabilirea orei oficiale în România. Începând cu 1979, ora de vară a fost instituită permanent în țara noastră și, până în 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la orarul inițial, în ultima duminică a lunii septembrie.

Începând cu 1998, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar în ultima duminică a lunii

Schimbarea orei nu este simultană, în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. Conform Convenției fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale — ora fusului 1 și a Europei Orientale — ora fusului 2.

Odată cu încetarea folosirii orei de vară, cele mai multe țări din Europa dar și de pe celelalte continente dau ceasurile cu o oră înapoi. Marea Britanie, Irlanda și Portugalia vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1. La rândul lor Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia și Lituania își vor fixa ceasurile la ora GMT+2.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) și reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată și în SUA, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 — 30 septembrie 1945. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata