România ar putea aplica modelul băncii de dezvoltare din Polonia

România ar putea aplica modelul băncii de dezvoltare din Polonia, BGK, băncii de dezvoltare care va fi realizată pe structura Eximbank, în perioada următoare urmând să se lucreze la designul acestei bănci, a declarat, joi, Ștefan Nanu, director general al Direcției Trezorerie și Datorie Publică din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

„Acum este o perioadă în care se lucrează la designul băncii. O delegație compusă din membri ai Eximbank, ai Ministerului de Finanțe și ai Ministerului Fondurilor Europene a fost de curând într-o vizită de lucru în Polonia la Bancă Națională de Dezvoltare a Poloniei — BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego — n.r.). Nu vrem să reinventăm roata. Se încearcă să se preia acele lucruri care pot fi preluate. Există o similitudine cumva între cele două bănci. Și banca aceea poloneză are tot așa operațiuni în nume și cont propriu și nume și cont stat. Deci, în perioada următoare, se va lucra la adaptarea cadrului legislativ al Eximbank astfel încât să acomodeze anumite produse. O să fie și o anumită adaptare internă la nivelul personalului și infrastructurii Eximbank astfel încât să poată să răspundă acestui concept, de bancă națională de dezvoltare”, a spus Ștefan Nanu, la o conferință pe tema creditării.

Acesta a afirmat că în ședința de Guvern de miercuri s-a discutat ca noua bancă de dezvoltare să fie realizată pe „scheletul” Eximbank. Nanu a explicat că s-a ales Eximbank ținând cont că statul are un capital de risc acolo de circa 1,5 miliarde lei, care pot fi puși în creditare printr-o paletă de instrumente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata