România ar putea reintroduce măsuri de sprijin pentru energia regenerabilă

11

Guvernul român analizează posibilitatea modificării programului de sprijinire a energiilor regenerabile, după ce reducerile adoptate anul trecut au făcut neprofitabile multe proiecte solare și eoliene neprofitabile, transmite Bloomberg.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat luni că Guvernul discută cu companiile energetice și Autoritatea de reglementare despre o soluție care ar face ‘din nou profitabile’ investițiile în energia regenerabilă.

‘România nu este în situația în care să spună că și-a atins obiectivul de energie regenerabilă pe 2020. Trebuie să continuăm să investim în capacități pentru că putem exporta și obține bani‘, a spus Andrei Gerea, fără a oferi detalii referitoare la modificările avute în vedere.

Anul trecut, România a urmat exemplul altor state din Europa, precum Spania, Franța, Italia și Marea Britanie, prin reducerea subvențiilor pentru energiile regenerabile. Intenția era evitarea supracompensării companiilor și limitarea majorărilor de prețuri pentru consumatori. În replică, o serie de companii precum Iberdrola SA și-au anulat planurile privind investițiile în noi parcuri eoliene și solare amplasate în România.

Prin reducerea la jumătate a numărului de certificate verzi acordate pentru fiecare megawat de energie electrică produs de parcurile eoliene, România a determinat companiile care au investit milioane de euro în noi capacități de generare să-și reconsidere investițiile.

‘Nu suntem în situația unui scenariu pozitiv de afaceri și sper că acest lucru va fi soluționat în curând‘, a declarat directorul CCEZ România, Martin Zmelik. ‘Nu spun că ne așteptăm ca Guvernul să revină la sprijinul din trecut dar avem nevoie de predictibilitate și nu avem acest lucru’, a adăugat Zmelik.

În primăvara anului trecut, grupul ceh de utilități CEZ a anunțat că analizează posibilitatea vânzării parcului său eolian cu o capacitate de 600 de megawați din România din cauza reducerii numărului de certificate verzi. Ulterior, CEZ a precizat că a revenit asupra planurilor sale renunțând la discuțiile pentru găsirea unui cumpărător. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata