România are 42 de companii în Top 500 Europa Centrală pentru 2013, în creştere de la 35 în 2012

Numărul companiilor din România aflate în Top 500 Europa Centrală a crescut, anul trecut, de la 35 la 42, iar activele acestora au urcat cu 10% față de anul anterior, țara menținându-se, astfel, pe locul cinci în clasamentul realizat anual de compania Deloitte.

„România, în comparație cu peisajul destul de sumbru, auster și neîncurajator, al Europei Centrale și de Est, a avut niște performanțe aproape spectaculoase, în 2013, față de restul țărilor analizate. România a avut cea mai mare creștere, cu 7 companii, dintre toate cele 18 țări analizate. Industria de consumer business în România a crescut cu 5 companii, pentru că din cele 7, 5 sunt din consum”, a declarat George Mucibabici, președinte și coordonator Sector Public Deloitte România.

El a precizat că veniturile totale ale companiilor românești din top au urcat, anul trecut, cu 10% față de 2012, până la 43 de miliarde de euro. În plus, 29 dintre companiile românești au înregistrat venituri în creștere față de anul anterior.

„Foarte interesantă este această cifră, 29. Creșterea medie este zero per total (nr. în top). Deci 50% au crescut, 50% au scăzut. În România, din 42 de companii, 29 au crescut, deci mai mult decât media regiunii. În plus, avem 16 companii care și-au îmbunătățit poziția în Top 500. Avem 11 companii nou intrate, avem și unele care au ieșit, dar avem și cea mai mare creștere, de 258 de poziții)”, a mai spus Mucibabici.

Ca și în anii anteriori, industria energiei și a resurselor a contribuit cel mai mult la definirea locului ocupat de România în clasamentul final, cu venituri cumulate de 19,1 miliarde de euro, urmată de industria bunurilor de consum și transporturi cu 12,1 miliarde de euro, industria prelucrătoare cu 8,1 miliarde de euro și tehnologie, media și telecomunicații (TMT) cu 2,3 miliarde de euro.

Cea mai bine clasată companie românească în top este OMV Petrom, pe locul 19. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata