România avea cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, în 2012

Comisia Europeană a dat joi publicități un studiu privind deficitul de încasare a TVA în anul 2012, document care arată că, în rândul statelor membre, cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost în România (44% din veniturile din TVA preconizate), Slovacia (39%) și Lituania (36%), la polul opus fiind Olanda (5% din veniturile preconizate), Finlanda (5%) și Luxemburg (6%), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În plus, între 2011 și 2012, România și-a diminuat foarte puțin deficitul de încasare a TVA, de la 8,970 miliarde de euro în 2011 până la 8,841 miliarde de euro în 2012, procentul rămând la 44% din veniturile din TVA preconizate.

Comisia Europeană estimează că în 2012 s-au pierdut 177 de miliarde euro din veniturile din TVA din cauza nerespectării legislației privind TVA sau a necolectării acestui impozit, sumă echivalentă cu 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre.

‘Deficitul de încasare a TVA este în esență un indicator al eficacității — sau al ineficacității — măsurilor de asigurare a respectării legislației privind TVA și a măsurilor de conformare la legislația privind TVA, în întreaga UE‘, a declarat comisarul european pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta. ‘Statele membre nu își pot permite să piardă venituri de o asemenea amploare. Ele trebuie să crească presiunea și să ia măsuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, în ceea ce o privește, se concentrează în continuare pe reformarea fundamentală a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient și mai greu de fraudat’, a adăugat Semeta.

Studiul Comisiei Europene arată că între 2011 și 2012 un număr de 11 state membre și-au diminuat deficitul de încasare a TVA, în timp ce în alte 15 s-a constatat o creștere. Grecia a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătățire între 2011 (9,1 miliarde euro) și 2012 (6,6 miliarde euro), deși continuă să fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de încasare a TVA (33 %). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata