România, cea mai pregătită ţară din ECE pentru a oferi servicii avansate în cloud

România este cea mai pregătită țară din Europa Centrală și de Est pentru a oferi servicii avansate în cloud pe infrastructura fixă și mobilă, în condițiile în care traficul de date în cloud la nivel global va crește de peste patru ori până la finalul anului 2019, se arată într-un studiu de specialitate remis luni.

Traficul de date în cloud va crește, până la finalul anului 2019, de la 2,1 la 8,6 zettabytes (ZB), depășind ritmul de creștere al traficului centrelor de date, estimat a se tripla în aceeași perioadă (de la 3,4 la 10,4 ZB), potrivit celui de-al cincilea studiu anual Cisco Global Cloud Index (2014-2019).

Componenta cloud devine din ce în ce mai importantă, fie că este vorba de cloud privat, hibrid sau public. Global Cloud Index subliniază că traficul de date pe acest segment va crește cu peste 30% în orice regiune a lumii în următorii cinci ani.

„România nu face excepție, de aceea companiile mari, dar și instituții ale statului adoptă tot mai mult astfel de servicii, iar utilizatorii individuali doresc sa aibă acces la conținutul și serviciile lor de aproape oriunde și de pe orice dispozitiv, având așteptarea ca datele lor să fie în siguranță. Extinderea acestor tipuri de servicii, alături de utilizarea la scară tot mai mare a dispozitivelor mobile, vor genera și o creștere a aplicațiilor de cloud mobil. Astfel se creează oportunități foarte mari pentru operatorii de profil care vor deveni jucători tot mai importanți în ecosistemul industriei de telecomunicații’, spune Dorin Pena, director general Cisco România.

În momentul de față, 73% dintre date sunt stocate pe PC-uri. Până în 2019, 51% dintre date vor fi stocate pe smartphone-uri, tablete, module M2M. Pe măsură ce se mărește volumul de date stocate, specialiștii estimează o cerere și o utilizare în creștere a serviciilor de stocare în cloud. Până în 2019, 55% dintre utilizatorii de Internet la nivel global care beneficiază de conexiune în propria locuință vor utiliza soluții personale de stocare în cloud (față de 42% în 2014).

Potrivit estimărilor Cisco, până în 2017, traficul de date la nivel global generat de smartphone-uri (201 EB/an) va depăși volumul de date stocate pe aceste dispozitive (179 EB/an), lucru care presupune extinderea capacităților de stocare în cloud.

America de Nord va avea cel mai mare trafic de date în cloud (3,6 ZB) până în 2019. Regiunea va fi urmată de Asia Pacific (2,3 ZB) și Europa de Vest (1,5 ZB). America de Nord va avea, de asemenea, cel mai mare volum de trafic în centrele de date (4,5 ZB), urmată de Asia Pacific (2,7 ZB) și Europa de Vest (1,8 ZB).

Volumul de încărcare în zona de cloud public va avea o rată anuală de creștere de 44% până în 2019, iar volumul de încărcare pe zona de cloud privat va evolua într-un ritm mai lent, având o rată anuală de creștere de 16% până în 2019. Până în 2019, 56% din volumele de încărcare vor fi în centrele de date în cloud, în creștere de la 30% în 2014.

În 2015, 81 de țări au îndeplinit toate criteriile pentru a oferi servicii avansate de cloud pe rețele mobile, în creștere semnificativă față de 2014 când doar 21 de țări se calificau. Anul acesta, 119 țări au îndeplinit toate criteriile pentru a oferi servicii avansate de cloud pe rețele fixe, față de 109 țări în 2014 (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata