România nu îndeplineşte criteriile pentru euro legate de inflaţie şi curs,dar se încadrează la deficit, datorie publică şi dobânzi

România nu îndeplinește două dintre cele cinci criterii de convergență nominală pentru adoptarea euro, respectiv cele privind inflația și cursul de schimb, dar le îndeplinește pe cele legate de deficitul bugetar, datoria publică și ratele dobânzilor pe termen lung, reiese din Raportul de Convergență publicat miercuri de Comisia Europeană.

”România nu îndeplinește criteriul legat de stabilitatea prețurilor. Inflația medie din ultimele 12 luni, până în aprilie 2014, a fost de 2,1%, peste valoarea de referință de 1,7%, calculată ca medie pe ultimele 12 luni a ratelor de inflație din Lituania, Portugalia și Irlanda (nr. — cele mai performante din UE) plus 1,5 puncte procentuale. Mai mult, estimările CE indică faptul că inflația va rămâne peste valoarea de referință în următoarele luni”, se arată în raportul CE.

Totuși, inflația va rămâne scăzută în 2014, susținută de prețurile reduse ale alimentelor, dar va crește în 2015 ca urmare a revenirii cererii interne.

”Proiecțiile de primăvară ale CE indică o inflație lunară medie de 2,5% în 2014 și 3,3% în 2015”, se precizează în raport.

Pe de altă parte, prețurile relativ scăzute din România (54% din media zonei euro în 2012) arată un potențial semnificativ de convergență a acestora pe termen lung.

În ceea ce privește cursul de schimb, din raportul CE reiese că țara noastră nu îndeplinește acest criteriu.

”Leul românesc nu participă la mecanismul ratelor de schimb ERM II. România practică un regim de flotare controlată, care permite intervenții ale băncii centrale pe piața valutară”, se menționează în raport.

După criza financiară internațională de la sfârșitul lui 2008 și începutul lui 2009, leul s-a stabilizat și s-a tranzacționat, în mare măsură, în intervalul 4,1 — 4,3 lei/euro până spre finalul lui 2011. În ultimii doi ani, leul s-a depreciat față de euro cu 1,9%, potrivit documentului citat.

Pe de altă parte, România îndeplinește criteriul referitor la finanțele publice.

”România nu se află sub procedura de deficit excesiv. Deficitul bugetar a scăzut de la 5,5% din PIB în 2011 la 3% în 2012, în special datorită tăierii cheltuielilor, dar și îmbunătățirii veniturilor. În 2013, deficitul bugetar a fost de 2,3% din PIB și, conform predicțiilor din această primăvară ale CE, se va reduce la 2,2% din PIB în acest an și la 1,9% în 2015. Datoria publică va crește, în schimb, de la 38,4% din PIB în 2013, la 40,1% în 2015”, potrivit raportului CE.

Țara noastră îndeplinește și criteriul referitor la ratele dobânzilor pe termen lung.

”Dobânzile în România erau peste valoarea de referință în 2012, dar au scăzut în aprilie 2014 la 5,3%, sub valoarea de referință de 6,2%. Astfel, spread-ul dintre ratele dobânzilor pe termen lung din România și obligațiunile de tip benchmark germane a scăzut de la peste 500 de puncte de bază la finalul lui 2012 la aproximativ 380 în aprilie 2014”, se mai arată în raport.

Pe lângă cele cinci criterii de convergență, prevăzute de tratatul de la Maastricht, Comisia Europeană a analizat și alți factori precum balanța de plăți, al cărei deficit s-a ajustat, mediul de afaceri, unde România nu a performat la fel de bine ca celelalte state din zona euro, și legislația bancară, care nu este complet compatibilă cu adoptarea monedei unice europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata