România nu se află în grafic pentru a atinge obiectivul de 10% privind capacitatea de interconectare a pieţei de electricitate

România și alte șapte state europene nu sunt în grafic pentru a atinge obiectivul de 10% privind capacitatea de interconectare a rețelei electrice până în 2020, se arată într-un raport privind progresul Uniunii Energetice în 2015, postat pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

„În multe state membre s-au înregistrat progrese apreciabile în materie de deschidere către concurență a piețelor cu ridicata, fapt ce a generat beneficii semnificative. Cu toate acestea, există diferențe mari între statele membre, iar multe dintre acestea nu au pus încă în aplicare integral normele necesare pentru a asigura competitivitatea și lichiditatea piețelor. În ceea ce privește infrastructura pentru energie electrică, 22 de state membre sunt în grafic pentru a atinge obiectivul de 10% privind capacitatea de interconectare a rețelei electrice până în 2020 sau au atins deja acest obiectiv”, se precizează în document.

Cele opt state membre care se situează în continuare sub nivelul necesar pentru atingerea obiectivului de interconectare pentru 2020 sunt România, Cipru, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit și Spania.

„Este în continuare nevoie de interconectări pentru ca piața internă a energiei să devină mai activă și toate statele membre trebuie să își informeze mai bine consumatorii în privința opțiunilor în materie de eficiență energetică și să amelioreze în continuare condițiile pentru investiții de care beneficiază consumatorii privați. În plus, este nevoie de măsuri cu țintă mai precisă destinate consumatorilor vulnerabili, pentru a combate în mod eficace sărăcia energetică și în materie de combustibili”, se menționează în raport.

Pe de altă parte, țara noastră stă încă foarte prost la capitolul intensitate energetică, indicator care este în continuare de două ori mai mare decât media UE. Intensitatea energetică reprezintă cantitatea de energie utilizată pentru a produce o unitate de produs intern brut.

„Deși față de anul 2005 intensitatea energiei primare a României a scăzut, aceasta rămâne, aproximativ, de două ori mai mare decât media UE. În sectorul industrial intensitatea energetică aproape s-a înjumătățit față de anul 2005, însă, cu toate acestea, rămâne peste media Uniunii Europene, unul din principalele motive reprezentându-l procentul mult mai mare pe care sectorul industrial îl are în PIB-ul romanesc comparativ cu media UE. Consumul specific de energie al locuințelor este peste media UE și a cunoscut doar o ușoara scădere în ultimii opt ani. Pare a exista un potențial neexploatat pentru realizarea de economii de energie în sectorul rezidențial și în transporturi”, mai spune raportul.

Totodată, autorii documentului precizează că România are un sistem de termoficare ineficient și se confruntă cu o dublă provocare, atât privind insuficiența resurselor financiare, cât și privind capacitatea managerială slabă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata