România, pe prima poziţie în topul ţărilor din care Republica Moldova realizează importuri

România a urcat pe prima poziție în topul țărilor din care Republica Moldova realizează importuri, după o creștere a livrărilor de bunuri cu 15%, în prima jumătate a acestui an față de perioada similară a anului precedent, informează Moldpres, citând datele Biroului Național de Statistică (BNS).

Exporturile românești pe piața moldovenească s-au ridicat la 360 milioane de dolari, în primul semestru din 2014. Este a doua oară, după anul 2000, când România devansează Federația Rusă în topul celor mai importanți parteneri la import ai Moldovei, pe fondul reducerii exporturilor rusești pe piața moldovenească cu 9%, în primele șase luni ale acestui an.

România a exportat în Republica Moldova, în ianuarie-iunie, mărfuri în valoare de 360 milioane de dolari, în timp ce livrările din Federația Rusă au fost cu circa 7 milioane mai mici, respectiv 353 milioane dolari.

‘Importul de automobile și motorină vine în special din România, în timp ce criza regională a afectat grav comerțul, și este vorba nu numai despre Rusia, dar și Ucraina, cu care am înregistrat o scădere și mai mare’, a explicat, pentru Moldpres, Octavian Calmîc, viceministru al Economiei.

Potrivit acestuia, până nu demult o parte din exporturile de motorină proveneau din Federația Rusă. Conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, anul trecut 60,5% din consumul de motorină din Republica Moldova a fost acoperit cu importuri din România, iar 17,2% din Rusia.

Mariana Eni, șef al Direcției statistica comerțului exterior și serviciilor de piață a BNS, a confirmat că importurile de motorină din est au scăzut, iar achizițiile de gaze naturale s-au redus la 207 milioane de dolari, în primele șase luni ale anului 2014, față de 226 milioane în perioada similară a anului trecut.

Diminuarea exporturilor din Rusia este legată și de contractarea considerabilă a exporturilor pe piața rusă, este de consideră expertul economic Viorel Chivriga.

‘Această regiune a devenit una cu multe riscuri, de aceea transportatorii care, după livrarea mărfurilor pe piața rusă, se întorceau cu plinul la Chișinău, acum nu mai efectuează transporturi”, a menționat Viorel Chivriga.

Potrivit BNS, exporturile de mărfuri din Republica Moldova în Federația Rusă s-au redus în șase luni cu 23,6%.

Statisticile oficiale mai arată că, în 2008, România s-a menținut timp de un an pe primul loc printre partenerii la export ai Republicii Moldova, iar în anul 2000 a fost pe prima poziția la importuri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata