România poate să devină ţara cu mediul de afaceri cel mai atractiv din această zonă geografică

Măsurile luate de fostul ministru delegat al Departamentului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism (DIMMMAT), au vizat, în anul 2014, implementarea unui deziderat și anume că România poate să devină țara cu mediul de afaceri cel mai atractiv din această zonă geografică a lumii. În acest an, pe parcursul mandatului său, încheiat pe 16 decembrie 2014, ministrul delegat, Florin Jianu, a implementat 25 de măsuri pentru sprijinirea IMM-urilor, a mediului de afaceri și a turismului.

Principalele instrumente elaborate pentru ca România să poată concura cu țările din jur, dar nu numai, au vizat în domeniul IMM-urilor Strategia Orizont 2020, legea pentru IMM-uri, dar și legea întreprinzătorului debutant.

‘Acestea, alături de alte inițiative moderne (Legea Business Angel, crowdfuning, instituția mediatorului de credite), au reprezentat bazele mandatului meu. În ceea ce privește turismul, două măsuri se detașează ca fiind ‘istorice’ pentru acest domeniu, și anume TVA de 9% pentru pachetele turistice și legea privind voucherele de vacanță’, a precizat fostul ministru, Florin Jianu.

Numărul de noi înmatriculări de operatori economici a ajuns la 101.677, în perioada 1 ianuarie — 5 decembrie 2014, conform datelor furnizate de Oficiul Național pentru Registrul Comerțului. Totodată, este de remarcat că activitățile profesionale, științifice și tehnice se plasează pe locul doi privind obiectul de activitate, însemnând aproximativ 11% din numărul total, ceea ce denotă că antreprenorii români se orientează din ce în ce mai mult spre inovare. Societățile intrate în insolvență în perioada 1 ianuarie — 30 septembrie 2014 au scăzut cu 17,45% față de perioada similară a anului 2013. În anul 2014, perioada 1 ianuarie — 24 octombrie 2014, au fost înregistrate 20.533 firme radiate cu motivele ‘închiderea procedurii falimentului și radierea debitorului’ și ‘faliment’, iar în anul 2013 au fost 25.365 firme radiate cu motivul ‘închiderea procedurii falimentului și radierea debitorului’.

La o lună de la preluarea mandatului, conducerea DIMMMAT a reușit adoptarea Legii pentru IMM-uri, care are ca principale prevederi ‘Testul IMM’, asigurarea a 0,4% din PIB pentru sectorul IMM, ‘principiul numărului constant’, acesta însemnând că introducerea unor noi sarcini administrative (obligații de raportare/conformare) pentru întreprinderi mici și mijlocii trebuie să aibă loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente. Testul IMM trebuie să se efectueze de inițiatorul actului normativ, înainte de demararea procesului de avizare a acestuia și constă în efectuarea unui sondaj cu privire la potențialele efecte generate în activitatea întreprinderilor mici și mijlocii la introducerea noilor reglementări.

Legea întreprinzătorului debutant (nr. 97/2014), în vigoare din 11 iulie 2014, are ca noutate eliminarea pragului de vârstă de maximum 35 ani existent în legea anterioară și acordarea a 10.000 de euro nerambursabili finanțare prin Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Impactul acestei măsuri, în perioada iulie — decembrie 2014, a fost înființarea a 6.000 de noi firme și crearea a 12.000 de noi locuri de muncă.

Aprobarea Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea mediului de afaceri din România — Orizont 2020, în octombrie 2014, sub sloganul ‘România — Țara cu cel mai atractiv mediu de afaceri pentru întreprinderi mici și mijlocii din regiune în anul 2020’, are, ca ținte strategice, o creștere cu 41,23% a IMM-urilor active, până la 670.000, atingerea pragului de 36,45 de IMM-uri active la mia de locuitori (creștere cu 51,5%) și 3,233 milioane de angajați în IMM-uri active (creștere cu 23,23%).

Prin ‘Schema de minimis pentru locuri de muncă subvenționate pentru TINEri’, care este în implementare până la 30 iunie 2015, orice tânăr absolvent poate fi angajat de un IMM, statul acoperind în întregime costurile. Obiectivul acestei măsuri este subvenționarea salariilor pentru 6.400 de absolvenți de liceu și studii superioare ai anului 2014, iar printre principalele prevederi se află salariile subvenționate pentru absolvenți — 900 de lei/lună pentru absolvenții de studii medii și 1.300 de lei/lună pentru absolvenții de studii superioare. Bugetul programului este de 40 milioane de euro.

‘Programul România Start-up este un concept unitar prin care plasăm România pe harta europeană și globală a antreprenoriatului. Inițiativa este implementată prin intermediul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și are la bază parteneriatul public-privat. Este un concept unitar de ecosistem antreprenorial care include educație antreprenorială, mentorat, servicii de incubare, internaționalizarea afacerilor și granturi. Programul are un buget de 150 de milioane euro’, a spus fostul ministru Florin Jianu.

Initiațiva DIMMMAT ‘România HUB’ are ca obiectiv crearea unei platforme comune dedicate antreprenoriatului, reunind sub aceeași umbrelă actori guvernamentali, neguvernamentali, precum și instituții de învățământ și companii. Acțiunile specifice sunt: ateliere de pregătire a tinerilor ce își doresc să devină antreprenori, întâlniri între mediul de afaceri și reprezentanți ai instituțiilor publice, parteneriate cu entități guvernamentale și neguvernamentale. În perioada iunie — decembrie 2014, acestea au avut ca rezultat 6.000 de participanți, la 120 de evenimente, și 75 de parteneriate.

DIMMMAT a inițiat, pentru anul 2015, șapte noi programe de finanțare pentru IMM-uri, precum programul pentru internaționalizarea afacerilor, industrializare, dezvoltarea de branduri, inovare, economie socială, pentru mediul rural și pentru transferul afacerilor.

Citește și
1 Comentariu
  1. Sever spune

    Deja vu! Mi-e plin sacul cu slogane de acest tip. Evident, România poate să devină orice. Vorba lui Napoleon Bonaparte „fiecare soldat are în raniță bastonul de mareșal! Din păcate nu toți știu și cum se scoate din raniță și 99,99999% dintre ei mor cu bastonul tot în raniță! La vorbe suntem tari (cu o excepție! Prietenii știu care!), chiar cei mai tari din parcare. La fapte – vede toată lumea, bineînțeles cu excepția celor care nu vor sau se fac că nu văd. Ceilalți scriu articole și dau sfaturi cum ar putea România să devină…….te miri ce iar restul aplaudă. Și cu asta cum a fost așa rămâne, cine are – are și mai mult, cine n-are, are și mai puțin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata