România, printre ţările UE cu cele mai puţine alerte pentru produsele nealimentare periculoase

România se numără printre ţările Uniunii Europene care au cele mai mic număr de produse de consum periculoase notificate prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase al UE (‘RAPEX’).

România are 29 de astfel de produse notificate, spre deosebire de Spania, care se află pe primul loc din acest punct de vedere – cu 458 de alerte, relevă raportul RAPEX pentru anul 2013, prezentat marţi la Bruxelles de comisarul pentru protecţia consumatorului, Neven Mimica.

Statele care au cel mai mic număr de alerte pentru produse nealimentare periculoase sunt Luxemburg — 7 şi Lichenstein — 1, în timp ce la polul opus se află Ungaria, care a raportat 377 de astfel de produse, Germania — cu 361, Bulgaria — 272, Portugalia — 271, Finlanda — 222.

Comisarul Mimica a indicat că a primit în 2013 un număr total de 2.364 de notificări (faţă de 2.278 în 2012), ceea ce reprezintă o creştere a numărului de alerte cu 3,8 % faţă de 2012 şi o continuare a tendinţei de creştere constatată de la crearea sistemului RAPEX în 2003.

În 2013, cele mai multe articole identificate ca fiind periculoase au fost cele de îmbrăcăminte, textile, jucării, aparate electrice, vehicule şi cosmetice. Pentru două categorii principale de produse — textilele şi jucăriile — a fost nevoie să se ia măsuri corective.

Potrivit comisarului Mimica, produsele notificate prin sistemul RAPEX prezintă risc de provocare a rănilor, risc chimic, risc de ştrangulare, şocuri electrice sau înec.

China este ţara de origine pentru aproape două treimi din produsele notificate în sistemul RATEX — 64 la sută.

„Cooperăm îndeaproape cu autorităţile chineze, pentru că e nevoie să ne îmbunătăţim conceptul de siguranţă a sursei, în special când vine vorba de China. Autorităţile chineze sunt responsabile de ceea ce se întâmplă. De fiecare dată când au fost informate de serviciile Comisiei Europene au intervenit şi, în 50 la sută din cazuri, au reuşit să identifice producătorul acelui produs periculos. În legătură cu celelalte 50 de procente din cazuri, nu au reuşit să identifice cu exactitate producătorul. În concluzie, aş spune că mai sunt multe de făcut în legătură cu sistemul RAPEX şi în general pentru a asigura produse mai sigure” a arătat Neven Mimica.

Totuşi, a completat el, consumatorii europeni deja beneficiază deja de pe urma unuia dintre cele mai înalte sisteme de siguranţă din lume.

„Standardele noastre privind siguranţa produselor sunt cele mai înalte din lume. Cu toate acestea, produse de consum care nu respectă standardele sunt încă în circulaţie. De aceea, trebuie să fim vigilenţi. Vom continua să cooperăm cu statele membre şi statele terţe, pentru a combate provocările pe care le presupune lanţul de siguranţă global”, a menţionat comisarul european.

Neven Mimica a spus că încă există un decalaj între momentul notificării unui stat membru şi reacţia celorlalte state şi acesta trebuie redus cât se poate de mult.

În cazul a 10% din produsele nesigure sau periculoase aflate pe pieţele europene nu se cunoaşte întregul lanţ de distribuţie. De aceea, a arătat comisarul, este nevoie de un cadru de reglementare mai bun, care să asigure o trasabilitate mai uşoară şi mai sigură. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata