România şi alte peste 150 de state au semnat Acordul Istoric privind Schimbările Climatice

Peste 155 de state, printre care şi România, au semnat la New York Acordul Istoric privind Schimbările Climatice, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) remis, vineri, 22 aprilie,

Obiectivul principal al acordului este limitarea creşterii temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius. Acordul a fost negociat şi agreat la nivel mondial, în cadrul Conferinţei Internaţionale privind schimbările climatice de la Paris, din 12 decembrie 2015.

România a fost reprezentată la reuniunea pentru semnarea în cadru oficial a Acordului de la Paris de o delegaţie condusă de ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

„Momentul de astăzi este unul cu adevărat istoric. Statele lumii şi-au asumat oficial un obiectiv comun: limitarea creşterii temperaturii medii globale la cel mult 2 grade Celsius, pentru a evita peste tot în lume fenomene tot mai periculoase generate de schimbările climei. Acordul pe care l-am semnat astăzi (vineri—n.r.) este răspunsul comunităţii internaţionale la scenariile ştiinţifice, care avertizează de o bună perioadă de timp că temperatura medie globală poate ajunge la creşteri de 3,7 şi 4,8 grade Celsius până în anul 2.100, în lipsa unor intervenţii gândite la nivel mondial”, a declarat Palmer.

Acordul impune obligaţii juridice tuturor Părţilor. Conform documentului, toate statele trebuie să întreprindă măsuri naţionale pentru atingerea angajamentelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, ţările dezvoltate trebuie să adopte obiective ale reducerilor de emisii poluante care să acopere întreaga economie, în timp ce ţările în curs de dezvoltare trebuie să continue să-şi îmbunătăţească eforturile în lupta împotriva încălzirii globale, în funcţie de situaţia lor naţională.

„România a susţinut de la început adoptarea unui acord internaţional ambiţios şi echitabil care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic şi aplicabil tuturor Părţilor. Acordul semnat astăzi reflectă interesele ţării noastre. Țara noastră contribuie la aceste obiective mondiale prin angajamentele pe care şi le-a asumat alături de statele UE pentru reducerea cu cel puţin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030″, a mai spus Palmer.

Ea a mai arătat că schimbările climatice sunt provocarea cheie a epocii noastre în condiţiile în care acestea au depăşit de mult graniţa problematicii de mediu şi s-au transformat în ameninţări sociale şi economice. Numai în anul 2014, economia globală a înregistrat pierderi de 300 de miliarde de dolari, faţă de 2.300 de miliarde de dolari, pagube cumulate în ultimii 40 de ani.

„Acestea au depăşit de mult graniţa problematicii de mediu şi s-au transformat în ameninţări sociale şi economice. Economia mondială a suferit pagube însemnate pe fundalul manifestărilor tot mai periculoase ale schimbărilor climei: doar în 2014 economia globală a înregistrat pierderi de 300 de miliarde de dolari, faţă de 2.300 de miliarde de dolari, pagube cumulate în ultimii 40 de ani. Prin urmare, vorbim despre un fenomen ireversibil, de proporţii globale. Astăzi, comunitatea internaţională a dat un semnal clar investitorilor, mediului de afaceri şi factorilor de decizie: tranziţia globală către economia cu emisii reduse de carbon este calea viitorului şi şansa limitării acestui fenomen”, a mai mai arătat ministrul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Cristiana Pasca Palmergaze cu efect de seramediuschimbari climatice
Comentarii (0)
Adaugă comentariu