România Start-Up, schemă destinată tinerilor, lansată în octombrie

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Alba Iulia, că în cursul acestei luni va fi lansată o schemă pentru zona privată – start up-uri, destinată tinerilor între 16 și 25 de ani.

„Avem un slogan nou, un brand nou, un concept nou: România Start-Up. Poate vă gândiți la start-up ca o idee mică de afacere. Nu. România Start-Up în  sensul de România pornește, România demarează lucrurile pe această zonă. Sub acest brand, România Start-Up, vom finanța, împreună cu domnul ministru Jianu și cu ceilalți colegi din Guvern care au finanțări pe această zonă, tot ce este legat de zona privată”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Ministrul Eugen Teodorovici a explicat că vor fi trei etape.

„În prima etapă, alocarea financiară va fi în jur de 150 de milioane de euro pe această idee de start-up. Această primă etapă se referă la primul contact cu tinerii, selectarea lor, o lună, o lună și ceva de antreprenoriat, deci, clar, îi pregătim pe această zonă de antreprenoriat, după care ei vor propune un plan de afaceri. Aceste idei de afaceri vor fi selectate de către piață, va fi o comisie creată din oameni din piață, deci nu oameni din administrație. Cele mai bune idei vor fi finanțate cu 25.000 de euro, grant, o primă idee de start-up”, a declarat ministrul.

El a adăugat că, după un ciclu de șase — opt luni, cele mai bune idei intră la a doua etapă de finanțare, unde vor fi dați de la 50.000 până 200.000 de euro.

„După care, a treia etapă este etapa care se referă, la fel, selecția celor mai bune idei care pot aduce în economie valoare adăugată importantă pentru care statul va subvenționa partea de cost al finanțării, adică un împrumut de la o bancă. Am vorbit deja și cu partea de Eximbank, pentru a vedea exact care va fi montajul pentru a putea asigura această finanțare, deci, practic, costul finanțării pentru acea idee va fi suportat de stat. Asta înseamnă ca dobânda respectivă să nu depășească 200.000 de euro. Deci, putem face un calcul care înseamnă că finanțarea va fi de un milion și ceva de euro. Deci, la un milion de euro împrumut, noi, statul, plătim maximum 200.000 de euro, ca să nu intrăm după aceea în regulile de ajutor de stat”, a explicat ministrul.

Teodorovici a spus că-și dorește ca, la ideile alese, statul să devină acționar, undeva la 10 — 15%. „Vreau să creăm un vehicul care să fie al statului, dar în mâna privatului, un vehicul care să întoarcă și să ruleze aceste fonduri mai departe pentru mediul privat. Va fi o zonă, un fel de revolving fund, care va crea cadrul necesar pentru alte și alte idei de afaceri”, a conchis ministrul Fondurilor Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

romania Start-Uptineri antreprenori
Comentarii (0)
Adaugă comentariu