România va înregistra o creştere de 3,4% în 2015 şi de 3,6% în 2016

Ritmul redresării economiei românești îl va depăși pe cel al majorității statelor din Europa emergentă în următorii doi ani, deoarece România se îndreaptă spre un model de creștere bazat mai mult pe cererea internă, deși dificultățile din zona euro nu vor permite o revenire la nivelul înregistrat înaintea crizei, potrivit unui raport publicat miercuri de Emerging Europe Monitor.

‘Prognozăm că PIB-ul României va înregistra o creștere de 3,4% în 2015 și de 3,6% în 2016, peste estimările de 3,3% și, respectiv, de 3,2%. Aceste date sugerează că ritmul redresării economiei românești îl va depăși pe cel al majorității statelor din Europa emergentă în următorii doi ani’, a anunțat Emerging Europe Monitor, o publicație lunară care face parte din Business Monitor International (BMI), furnizor independent de date de proprietate, analize, evaluări, clasamente și previziuni care acoperă 195 de țări și 24 de sectoare industriale.

Redresarea economiei României se va îndrepta spre o bază mai sustenabilă în 2015 și 2016 deoarece țara devine mai puțin dependentă de exporturi pentru a înregistra creștere. Datele recente publicate de Institutul Național de Statistică arată că PIB-ul României a crescut în ritm anual cu 3,2% în trimestrul trei din 2014, peste estimarea analiștilor de la Bloomberg, de 1,4%.

„Ne așteptăm ca ritmul de creștere al economiei României să rămână solid în următorii doi ani. Gospodăriile își vor majora cheltuielile, iar Guvernul va putea contribui acum mai semnificativ la avansul economiei, datorită disciplinei bugetare din timpul perioadei de criză”, spun autorii raportului.

În octombrie, Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere la 2,4% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creștere de 2,2% pentru economia românească.

Autoritățile de la București se așteaptă la o creștere economică de 2,8% în acest an, chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%.

În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creștere din Europa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata