Românul care l-a antrenat pe Robin Williams pentru Ironman: El era Peter Pan!

Moartea actorului american Robin Williams a întristat lumea întreagă, însă în România, la Sibiu, l-a făcut pe fostul campion național de înot, instructorul Adrian Gînju, să plângă și să spună că „a pierdut un prieten”.

Unul dintre puținii români lăudați în paginile New York Times, The Wall Street Journal și Forbes, instructorul de înot Adrian Gînju, fost component al echipei olimpice a României, s-a întâlnit prima dată cu Robin Williams în urmă cu șapte ani, când actorul se pregătea să participe la celebrul triatlon Ironman, o cursă care presupunea să știi foarte bine să înoți, să mergi cu bicicleta și, desigur, să alergi la maraton.

„Eu sunt un prieten foarte bun cu Nelu Bălan, care are un restaurant pe Madison Avenue, în New York. Este unul dintre cele mai faimoase restaurante din lume, aici vin staruri de la Hollywood. Într-o dimineață, am fost să beau un cappucino și acolo era și Robin Williams, care, când îl vedeai, se ridica în picioare, nu contează cine ești și vine și îți spune ‘Bună ziua’. Ne așezăm la masă și, dintr-o vorbă în alta, îmi spune că vrea să participe la un triatlon. Trebuie să înoți o milă, să mergi cu bicicleta, după care să și alergi. El le știa pe cele două din urmă, dar nu știa cum să reziste, să înoate o milă”, a declarat joi Adrian Gînju.

Instructorul de înot practic l-a antrenat pe Robin Williams pentru un altfel de rol, rolul de sportiv amator, din cursa Ironman. Și într-un mod absolut ironic, omul care l-a învățat pe celebrul actor să își controleze respirația în apă, să își îmbunătățească stilul de a înota, acum este uimit de gestul celui supranumit „cel mai trist clovn al Hollywood-ului”.

Patru lecții de înot cu fostul campion al României i-au fost suficiente lui Robin Williams pentru a face față cursei de la triatlon, dar mai ales pentru a lega o prietenie care dăinuie dincolo de moarte.

„Spunându-i ceea ce fac, că sunt specializat în tehnica respirației și îmbunătățirea stilului de a înota, că fac toate stilurile de înot, el m-a întrebat dacă sunt disponibil să ia lecții cu mine. I-am răspuns: ‘absolut’. Și l-am întrebat, când începem. Mi-a răspuns că mâine dimineață. La șase dimineața a fost prezent la bazin. Prima ședință am încercat să ne acomodăm unul cu altul, că nu ne cunoșteam. A doua ședință am început să comunicăm. La a treia ședință eram high-five (bate palma — n.r.). La a patra ședință a înțeles tot ce i-am spus, a înotat două mile. După a patra ședință, i-am spus: Robin, au mai rămas șase ședințe. Ce facem? Îți dau banii înapoi? El mă plătise înainte. La care el a spus: Dacă mă mai întrebi o dată, dacă să îmi dai banii înapoi, nu o să mai vorbesc cu tine niciodată. La care l-am întrebat totuși cum să mă revanșez. Am mers înapoi la Nelu, la restaurant, și am băut două sticle de Dom Perignon”, a povestit Adrian Gînju.

După ce a terminat cursa cu bine, Robin Williams a venit la Adrian Gînju și i-a mulțumit că l-a ajutat.

Experiența cu „elevul” Robin Williams este de neuitat pentru instructorul român.

„Robin știa să înoate, el vroia să termine cursa cu bine, nu să o câștige. Când mi-a mulțumit, mi-a zis ceva ce mi-a dat de gândit. Ai un talent extraordinar, dar nu e suficient să ai doar asta. Trebuie să dai mai departe. Știi care e secretul? Dacă o dată sau de mai multe ori faci ceva bun pentru semenul tău, fără să aștepți nimic ca recompensă, o să te simți atât de liniștit că ai făcut ceva. Îți promit că o să fie bine”, a mărturisit Adrian Gînju, vizibil emoționat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata