Roşiile ar putea contribui la combaterea bolilor coronariene

Roșiile ar putea ajuta la prevenirea și combaterea unor boli de tip coronarian datorită unui puternic antioxidant pe care îl conțin, potrivit unui studiu elaborat de oamenii de știință de la Universitatea Cambridge și de la Cambridge University Hospitals NHS Trust, relatează marți EFE.

Experții consideră că o doză zilnică de sos de roșii ‘ketchup’ ar putea îmbunătăți în mod semnificativ funcționarea vaselor sanguine la pacienții cu probleme de inimă.

Participanții la studiu au luat câte o pastilă cu un supliment numit ‘Ateronon’, care conține șapte miligrame de ‘licopen’, substanța care dă culoarea roșie tomatelor.

Acest ingredient este de zece ori mai puternic decât vitamina E, iar studii anterioare au dovedit că este mai eficient dacă se consumă sub formă de ‘ketchup’ sau cu ulei de măsline.

Există evidențe științifice ale faptului că o dietă de tip mediteranean, bogată în roșii dar și în alte legume, fructe și ulei de măsline, este benefică pentru sănătate.

Citeste si:  Insula Tokelau - prima superputere pe internet

Pentru realizarea acestui studiu, ‘Cambridge Theranostics’ (CTL) a elaborat propria ‘pastilă de roșii’.

Pentru a verifica efectele, o echipă de la Universitatea Cambridge a recrutat 36 de voluntari cu boli coronariene, cărora li s-a administrat o pilulă pe zi — fie pastila de roșii, fie placebo.

Evaluând rezultatele experimentului, cercetătorii au constatat o îmbunătățire semnificativă a fluxului sanguin al antebrațului în cazul persoanelor care primiseră pastila de roșii, în comparație cu acelea care primiseră placebo.

Totuși, oamenii de știință de la Universitatea Cambridge și de la fundația Cambridge University Hospitals NHS Trust au apreciat că sunt necesare mai multe studii în acest sens. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata