Rovana Plumb: La mame, cuantumul restituirilor este de 50 milioane lei, iar, la pensionari, de peste 350 milioane

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a precizat că, în ceea ce privește mamele care au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului calculate în mod eronat, cuantumul restituirilor este de 50 milioane lei, iar în cazul pensionarilor suma ajunge la peste 350 milioane lei.

„Mă bucur că au trecut amendamentele pe care, de comun acord, partidele din coaliția de guvernare și Guvernul le-au propus în așa fel încât să se bucure de această scutire la plata debitelor, constituite nu din vina mămicilor sau a pensionarilor, și cei care au plătit deja aceste debite, de bună voie, către autoritățile fiscale. Este vorba de plata debitelor din anul 2011, de la 1 ianuarie, care restituire se va face pe o perioadă de cinci ani, în tranșe egale. În ceea ce privește mamele, cuantumul restituirilor este de 50 milioane lei, iar, în ce privește pensionarii, de peste 350 milioane lei. Sigur că fiecare dosar va fi analizat”, a declarat Rovana Plumb, la finalul ședinței plenului Senatului de luni.

Rovana Plumb a explicat că s-a propus un termen de cinci ani pentru restituirea respectivelor sume deoarece acestea nu erau prevăzute în bugetul pe anul în curs.

„Propunerea a plecat de la faptul că mamele care nu au nicio vină și li s-au constituit aceste debite nu trebuie să plătească pentru greșelile făcute de către alte persoane. De asemenea, s-a luat în calcul faptul că, în urma deciziei Curții de Conturi care trebuia pusă în aplicare și pentru care am făcut această amnistie fiscală, nu erau prevăzute în buget aceste sume. (…) De aceea noi am propus ca restituirea acestor sume deja plătite să se facă începând cu 1 ianuarie 2015 pentru că suntem nevoiți, în momentul de față, să facem o serie întreagă de reparații, să luăm măsuri pentru a îndrepta tot ce s-a făcut pe guvernarea până în 2012”, a mai spus ministrul Muncii.

Totodată, aceasta a ținut să sublinieze că proiectele privind amnistia fiscală a mamelor și pensionarilor vor fi supuse atenției plenului Camerei Deputaților săptămâna viitoare.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, constituite în sarcina pensionarilor, cu amendamentul că sumele deja recuperate vor fi restituite eșalonat.

Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani calendaristici începând de la data de 1 ianuarie 2015 prin plăți anuale egale.

„Restituirea se realizează pe baza cererilor de către pensionar la casele județene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului București, respectiv casele de pensii sectoriale. Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor. Sumele ce urmează a fi restituite nu se actualizează cu indicele inflației și nu sunt purtătoare de dobânzi, penalități de întârziere sau majorări de întârziere după caz”, a spus senatorul PSD, Liviu Pop, în plen.

De asemenea, plenul Senatului a adoptat, luni, și proiectul de lege care prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului calculate în mod greșit.

Și în acest caz, senatorii au adoptat un amendament prin care sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a legii în discuție să se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăți anuale egale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata