Rovana Plumb: Vrem să scoatem din sărăcie 580.000 de persoane până în anul 2015

Reducerea sărăciei, scăderea şomajului în rândul tinerilor, înfiinţarea întreprinderilor sociale şi promovarea unei noi strategii în sfera persoanele vârstnice sunt câteva dintre priorităţile Rovanei Plumb, propusă pentru funcţia de ministru al Muncii, Familie şi Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice.

‘Vrem ca până în anul 2015 să atingem ţinta stabilită iniţial pentru anul 2020, şi anume aceea de a scoate din sărăcie un număr total de 580.000 de persoane. Aceasta este principala mea preocupare în funcţia de ministru al Muncii şi pot să spun că deja un număr de aproximativ 290.000 de persoane au fost scoase din sărăcie. În ceea ce priveşte restul persoanelor, până la 580.000, scoaterea din zona de sărăcie se va face prin aplicarea unei noi viziuni în aceea ce priveşte politicile sociale, dar şi prin adoptarea unui proiect de lege privind economia socială. De asemenea, pledăm pentru înfiinţarea întreprinderilor sociale, dar şi pentru promovarea unei noi strategii în sfera persoanele vârstnice’, a afirmat Rovana Plumb, după ce a primit avizul favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Muncii, Familie şi Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice.

Pe de altă parte, aceasta a arătat că tinerii reprezintă prioritatea absolută pentru Guvernul Ponta şi pentru Ministerul Muncii.

‘Tinerii reprezintă, pentru Guvernul Ponta şi pentru Ministerul Muncii, prioritatea absolută şi tocmai de aceea sperăm ca prin adoptarea unor noi proiecte să scădem nivelul şomajului în rândul tinerilor. Totodată, dorim să oprim migraţia creierelor în alte ţări europene sau chiar în America. Referitor la alocaţiile acordate copiilor, luăm în calcul şi posibilitatea acordării unui ajutor suplimentar pentru minorii proveniţi din familii cu venituri reduse. Oricum, alocaţiile pentru copii reprezintă un drept universal’, a mai spus Rovana Plumb.

Ea a menţionat, totodată, că va discuta cu reprezentanţii Băncii Mondiale pe tema indexării pensiilor.

‘Voi discuta cu reprezentanţii Băncii Mondiale în ceea ce priveşte indexarea pensiilor, pentru ca acest proces să fie unul corect. În prezent, există o perspectivă de indexare de 4%. La nivelul ministerului, se are în vedere finalizarea calculării pensiilor, şi mă angajez să îndrept nedreptăţile care s-au produs până acum, pentru ca niciun pensionar să nu piardă din banii cuveniţi ca pensie’, a precizat Rovana Plumb.

În privinţa Codului Muncii, Rovana Plumb a amintit că trebuie schimbat modul în care se completează concediul de odihnă cu concediul de boală.

‘Referitor la Codul Muncii, trebuie să avem o abordare europeană corectă, astfel încât concediul de odihnă să nu poată fi întrerupt de concediul de boală. Vom vedea, ulterior, dacă mai sunt necesare şi alte modificări ale Codului Muncii. Nu în ultimul rând, trebuie să găsim un mecanism eficient de eliminare a muncii la negru, iar în acest scop trebuie să lucrăm mai mult pe cauză, şi mai puţin pe efect’, a adăugat Rovana Plumb.

Noii miniştri ai Cabinetului condus de către Victor Ponta şi cei cu portofolii noi vor fi audiaţi marţi, între orele 9,00-13,00, în comisiile de specialitate, urmând ca votul în plenul reunit al Parlamentului să aibă loc în aceeaşi zi la ora 15,00.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, miniştrii care şi-au păstrat portofoliile nu vor fi audiaţi, după cum prevede Constituţia.

Noul Cabinet este alcătuit din: Liviu Dragnea, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale, Gabriel Oprea, vicepremier, ministrul Afacerilor Interne, Daniel Constantin, vicepremier, ministrul Agriculturii, Kelemen Hunor, vicepremier, ministrul Culturii, Robert Cazanciuc, ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, ministru al Afacerilor Externe, Mircea Duşa, ministru al Apărării Naţionale, Rovana Plumb, ministru al Muncii şi Familiei, Attila Korodi, ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătăţii, Gabriela Szabo, ministru al Tineretului şi Sportului, Remus Pricopie, ministru al Educaţiei Naţionale, Constantin Niţă, ministru al Economiei, Eugen Teodorovici, ministru al Fondurilor Europene, Ioana Petrescu, ministru al Finanţelor Publice, Alexandru Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Şova, ministru al Transporturilor, Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământul Superior, Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Eugen Nicolicea, ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie, Doina Pană, ministru delegat pentru Apă şi Păduri, Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Ministerul MunciiRovana Plumbsaraciesomeri
Comentarii (1)
Adaugă comentariu
  • Dan

    Este oare cineva care nu ar vrea in tara asta?,dar pentru asta trebuie intervenit prompt,pt pornirea economiei se incepe cu consolidarea locuintelor vechi, terminarea celor incepute ,infrastructura si nu in ultimul rand irigatiile cu agricultura.Si daca tot am avea nevoie de putere de munca reducem nr parlamentarilor la jumatate cel putin.