Roverul Curiosity a descoperit meteoriţi pe Marte

Roverul Curiosity a descoperit trei meteoriți pe suprafața planetei Marte, informează miercuri SPACE.com. „Heavy Metal! Am descoperit meteoriți din fier pe Marte”, conform mesajului postat pe contul de Twitter al misiunii lui Curiosity. Sunt primii meteoriți descoperiți de Curiosity, roverul aparținând NASA care se află pe Planeta Roșie din august 2012.

Cel mai mare, botezat de cercetători „Lebanon”, are un diametru de aproape 2 metri și este din fier.

Fotografiile meteoritului realizate de vehiculul trimis de NASA au dezvăluit și existența în apropierea acestuia a unui fragment meteoric, denumit „Lebanon B”, probabil desprins din meteoritul mai mare. „Lebanon este foarte mare, aproape 2 metri”, conform lui Guy Webster, purtător de cuvânt al NASA. Curiosity a făcut această descoperire în 25 mai, dar NASA a difuzat fotografiile abia marți.

Guy Webster a precizat că roverul Curiosity a descoperit și un al treilea meteorit în același interval. Cel de-al treilea meteorit, care apare într-o fotografie neprocesată încă, are, de asemenea, aproximativ 2 metri în diametru și se distinge în spatele celor doi meteoriți ‘Lebanon’.

Roverul Curiosity a realizat o serie de fotografii de înaltă rezoluție ale meteoritului ‘Lebanon’, folosind camerele Chem-Cam și Remote Micro-Imager. Imaginile dezvăluie o serie de cavități angulare ciudate pe suprafața meteoritului.

„O posibilă explicație este că aceste cavități sunt rezultatul eroziunii’, conform unui comunicat al NASA. „O altă posibilitate este ca aceste găuri să fi conținut la un moment dat cristale de olivină (silicat natural de magneziu și fier) care pot fi observate într-un tip mai rar de meteoriți din rocă și fier denumiți ‘pallasiți’.

Spirit și Opportunity, două rovere gemene, mai mici, aparținând NASA, aflate la suprafața lui Marte din 2004, au descoperit de asemenea meteoriți. Opportunity este încă activ, dar Spirit și-a încetat activitatea din 2011.

La 5 august roverul Curiosity va împlini 2 ani (pământeni) de când se află la suprafața lui Marte. Curiosity a descoperit dovezi conform cărora, în trecutul îndepărtat al planetei Marte au existat apă în stare lichidă și condiții pentru apariția unor forme microbiene de viață. În prezent, Curiosity se deplasează spre Muntele Sharp, care se înalță din mijlocul Craterului Gale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata