Rudel Obreja, acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală

Fostul președinte al Federației Române de Box (FRB) Rudel Obreja, reținut de procurorii DNA în dosarul privind gala în care a boxat Lucian Bute la București, în iulie 2011, este urmărit penal pentru spălare de bani, evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat de presă emis, marți, de DNA, procurorii anticorupție efectuează acte de urmărire penală față de Rudel Obreja, care la data faptelor era reprezentant al SC Europlus Computers SRL și președintele FRB, pentru săvârșirea a două infracțiuni de spălare de bani, două infracțiuni de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

În același dosar mai sunt cercetați Cornel Resmeriță, primarul municipiului Lupeni, cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alții; Ștefan Lungu, la data faptelor consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului Udrea Elena, fost administrator al SC Last Time Studio SRL, cu privire la infracțiunea de trafic de influență; Gheorghe Nastasia, la data faptelor secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, cu privire la infracțiunea de luare de mită; Miron Dorel Gardean, acționar majoritar și administrator al SC Termogaz Company SA, cu privire la infracțiunile de cumpărare de influență și instigare la abuz în serviciu; Adrian Gardean, reprezentant al SC Termogaz Company SA, cu privire la infracțiunea de cumpărare de influență, și Miron Lupulescu, director general al SC Termogaz Company SA, cu privire la infracțiunile de cumpărare de influență, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani și evaziune fiscală.

În ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmite de procurori se arată că, în cursul anului 2011, Nastasia, care era secretar general al MDRT, i-a solicitat lui Adrian Gardean, reprezentantul societății Termogaz Company SA, aproximativ 10% din valoarea plăților încasate de această societate, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanțărilor pentru lucrările executate de societate în cadrul programului „Schi pentru România”.

„Nastasia Gheorghe a indicat lui Gardean Adrian că această sumă, de circa 3.000.000 lei, trebuie să o plătească societății lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute”, se arată în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, SC Termogaz Company SA a încheiat în perioada 2010-2011 mai multe contracte de achiziție publică finanțate din fondurile MDRT prin programul „Schi în România”, cele mai importante dintre acestea având ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei și Straja, precum și a unei pârtii de teleschi în orașul Borsec.

De asemenea, consilierul personal al ministrului Elena Udrea, Ștefan Lungu, a primit, în cursul anului 2010, în două tranșe, suma totală de 695.367,06 lei, de la inculpații reprezentanți ai SC Termogaz Company SA Adrian Gardean, Miron Gardean și Miron Lupulescu, în schimbul promisiunii că va determina funcționarii din conducerea MDRT să aprobe finanțarea unor contracte de lucrări încheiate de societatea respectivă cu mai multe unități administrativ teritoriale.

Anchetatorii notează că, pentru a ascunde natura acestor plăți, au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziție.

„Suma de 695.367,06 lei, primită de inculpatul Lungu Ștefan, reprezintă 10% din suma finanțată de minister, iar pentru a ascunde natura acestor plăți au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziție, prin care o societate controlată de Lungu Ștefan, SC Last Time Studio SRL, a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company și furnizorii obișnuiți ai acesteia, cu scopul exclusiv de a majora artificial prețul produselor și de a transfera diferența în patrimoniul inculpatului. De altfel, în urma unui control efectuat de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală la societățile implicate, a reieșit că SC Last Time Studio SRL a fost o firmă interpusă, care nu a efectuat transport, montaj sau un alt serviciu care să justifice creșterea de peste 5 ori a prețului’, se arată în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriță, este acuzat că, împreună cu șeful biroului de achiziții și investiții al primăriei, a atribuit societății Termogaz Company, fără licitație publică, un contract cu o valoare supraevaluată la 10.896.359,11 lei, finanțat din fonduri ale MDRT, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic și executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Stațiunii turistice Straja.

„Diferența de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni. Cea mai mare parte a prețului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21.12.2011, folosind fonduri alocate de MDRT în regim de urgență, iar 3 milioane lei din această sumă obținută a fost transferată către SC Europlus Computers SRL, pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei „Galei Bute”. Diferența până la valoarea integrală a contractului a fost achitată în mai multe tranșe până la data de 19.09.2013′, mai arată DNA.

De asemenea, în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale se notează că, la data de 22.12.2011, între SC Termogaz Company SA, reprezentată de inculpatul Lupulescu Miron, și SC Europlus Computers SRL, reprezentată de inculpatul Obreja Rudel, s-a încheiat un contract având ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate și consultanță în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate de prestator în luna februarie 2012.

În aceeași dată, SC Europlus Computers S.R.L. a emis o factură în valoare de 3.000.000 lei, care a fost achitată integral de S.C. Termogaz Company S.A. la data de 28.12.2011.

„Din probele administrate în cauză a rezultat că această operațiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obținute de la MDRT prin infracțiunea de abuz în serviciu descrisă anterior. Totodată, prin înregistrarea operațiunii în contabilitatea SC Termogaz Company SA ca o cheltuială deductibilă, au fost diminuate în mod nelegal obligațiile datorate de societate către bugetul de stat cu titlu de taxă pe valoare adăugată și impozit pe profit, fiind produs un prejudiciu în valoare totală de 967.743 lei’, precizează DNA.

Rudel Obreja mai este acuzat că, în perioada octombrie 2011 — august 2012, a realizat demersuri pentru a obține înscrisuri emise de societățile tip fantomă SC Biovros SRL și SC Egeo Pro Market SRL care atestau efectuarea de cheltuieli fictive de publicitate și consultanță, documente pe care le-a înregistrat ulterior în contabilitatea SC Europlus Computers SRL.

„În acest mod, a fost diminuat impactul fiscal al tranzacțiilor fictive încheiate cu Termogaz Company, în urma cărora acumulase obligații semnificative de plată la buget în contul taxei pe valoare adăugată încasate și a profitului obținut, și a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 737.507 lei (646.838 lei pe relația cu Biovros și de 90.669 lei pe relația cu Egeo Pro Market). Sumele obținute prin tranzacțiile încheiate cu Biovros S.R.L. au fost retrase în numerar de persoanele care controlau în fapt firmele fantomă și au fost restituite lui Obreja Rudel, fiind astfel ascunsă originea ilicită a acestora”, susțin procurorii.

Procurorii i-au reținut pe Rudel Obreja și Cornel Resmeriță, pentru care vor cere arestarea preventivă, dar și pe Ștefan Lungu și Gheorghe Nastasia, pentru care vor cere arestul la domiciliu.

Față de Adrian și Miron Gardean și Miron Lupulescu, anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu obligația de a nu părăsi țara pe perioada măsurii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: gsp.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata