Rusia adoptă o lege extinsă anti-tutun

O lege extinsă ce restricționează consumul de țigări a intrat în vigoare duminică, 1 iunie,  în Rusia, cu mai multe locuri publice incluse pe lista FUMATUL INTERZIS, relatează agenția Xinhua.

Conform legii, adoptată prima dată la 1 iunie 2013, fumatul va fi interzis în cafenele, restaurante și în gări, unde înainte se putea fuma în camere speciale. Vânzarea de țigări la chioșcuri va fi de asemenea interzisă.

În plus, fumătorii riscă să fie pedepsiți dacă fumează în trenuri pe distanță lungă, în hoteluri și pe platformele de tren pentru navetiști.

Lanțurile de servicii de alimentație publică au fost de asemenea obligate să elimine scrumierele de pe mese și de la baruri.

Legea antifumat a redus consumul de tutun cu 16-17% și o scădere accentuată a fost observată în sectorul producției de tutun, potrivit Ministerului rus al Sănătății.

„Numărul de spitalizați de atac de cord, accident vascular cerebral și de pacienți cu astm bronșic este de natură să scadă în următorii trei ani”, o citează agenția de presă Interfax pe Marina Shevîriova, director al Departamentului sanitar-epidemiologic din minister.

Între timp, Ghenadi Onișcenko, ex-șef al serviciului de sănătate și supraveghere a drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor și academician al Academiei de Științe a Rusiei, a declarat că problema legată de fumat „nu va fi rezolvată dacă publicul este pasiv”.

Remarcând că mai mult de jumătate din cetățenii ruși sunt fumători, Onișcenko a declarat pentru Interfax că „cel mai rău lucru este că numărul de tineri care încep să fumeze nu se reduce”.

Rusia este una dintre primele țări ce suferă din cauza problemei fumatului, cu 400.000 de oameni care mor de boli legate de fumat în fiecare an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata