Rusia are în vedere un embargo total la produsele vegetale din Europa

Serghei Dankvert, directorul Serviciului federal pentru supravegherea veterinară și fitosanitară din Rusia Rosselhoznadzor, a indicat joi, într-o declarație pentru ITAR-TASS, că subordonații săi adună în prezent probe în cazul tuturor importurilor din UE cu produse problemă pentru a evalua riscurile existente pentru Rusia.

În viitorul apropiat vor avea loc consultări cu serviciile fitosanitare ale Comisiei Europene și, separat, din unele țări ale UE, a indicat el.

‘Dacă baza de date va fi mare și nu vom primi răspunsuri clare din partea partenerilor din UE, importul tuturor produselor vegetale din Uniunea Europeană ar putea fi interzis’, a declarat directorul Rosselhoznadzor.

‘Ultimele cazuri (de detectare de dăunători în produse vegetale din țări UE) arată că sistemul european de asigurare a securității în carantină nu funcționează’, a afirmat oficialul rus, evocând obiecții față de fructele din Grecia (al căror import ar putea să fie restricționat în zilele următoare), precum și interdicția impusă recent la importul de cartofi din Olanda.

Restricțiile serviciilor de control fitosanitar ruse afectează livrări în valoare de miliarde de dolari, având în vedere că pe piața rusă de profil intră fructe și legume de aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe an, scrie vineri divizia economică a TASS — Praim-Tass.

Anul trecut, potrivit Serviciului Federal Vamal, țările UE au exportat în Rusia legume în valoare de 935 milioane de dolari și fructe în valoare de 1,52 miliarde de dolari.

De exemplu, Polonia — după instituirea de la 1 august — a restricțiilor la importul de fructe și legume va înregistra pierderi estimate la circa 1 miliard de euro, livrările poloneze constituind 20% din totalul importurilor de produse vegetale pe piața rusă.

Polonia este cel mai mare furnizor de mere pe piață rusă, acoperind aproape 50 la sută din vânzarea cu amănuntul. Piața de retail din Rusia va simți un oarecare disconfort, dar este dispusă să înlocuiască această cantitate de fructe cu mere din Israel, Turcia, Argentina, Brazilia, Iran, China și Tadjikistan, au indicat retaileri intervievați de Praim-Tass.

Republica Moldova — al doilea cel mai mare furnizor de mere în Rusia după Polonia — a solicitat deja sprijin financiar Băncii Mondiale pentru a compensa pierderile fermierilor săi de ordinul a circa 50 milioane dolari în urma interdicțiilor instituite de Moscova la exporturile sale de produse agricole.

Comisia Europeană a invocat o ‘surpriză totală’ în cazul interdicțiilor instituite față de Polonia și a promis să examineze ‘mai cu atenție’ motivele embargoului rus și să formuleze o cale de atac a acestei decizii la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

În acest sens, șeful misiunii permanente a Rusiei pe lângă forurile de la Bruxelles, Vladimir Cijov, a declarat că problemele legate de standardele veterinare și fitosanitare ‘nu țin de competența OMC’, deoarece au legătură mai degrabă cu sănătatea decât cu relațiile comerciale.

Interdicțiile instituite în serie de către Moscova la produsele agricole din UE intervin în contextul sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei pentru rolul ei destabilizator în criza din Ucraina. Represaliile împotriva Republicii Moldova au legătură cu ratificarea recentă a Acordului de asociere și de liber schimb cu UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata