Rusia continuă să-şi retragă trupe de la frontiera ucraineană

Rusia și-a retras ‘mai multe mii’ de militari de la frontiera ucraineană în ultimele zile și această retragere continuă, dar Moscova își menține totuși ‘zeci de mii de oameni’ în zonă, a indicat marți un responsabil american din Ministerul Apărării, potrivit AFP.

În timp ce armata ucraineană este angajată în lupte împotriva militanților proruși cu scopul de a prelua controlul asupra aeroportului din Donețk, în estul Ucrainei, forțele rusești ‘continuă să se repoziționeze și să se îndepărteze de frontieră’, a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

Președintele rus Vladimir Putin, care a desfășurat în martie aproape 40.000 de militari de-a lungul frontierei ruso-ucrainene (potrivit NATO), anunțase în 19 mai revenirea soldaților ruși în garnizoanele lor ‘după terminarea manevrelor’, motiv invocat pentru a justifica prezența acestor trupe.

Evaluând retragerea rusească la ‘mai multe mii: de oameni, responsabilul american a precizat că ‘zeci de mii’ de militari rămân încă concentrați în apropierea frontierei ruso-ucrainene, ‘destui pentru a provoca tot felul de destabilizări’, potrivit lui.

A doua zi după victoria lui Petro Poroșenko în alegerile prezidențiale în Ucraina, armata ucraineană a afirmat marți că a preluat controlul asupra aeroportului din Donețk din mâinile militanților proruși. Vladimir Putin, acuzat de sprijin acordat separatiștilor, a cerut autorităților ucrainene să oprească imediat ‘operațiunea de represalii’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata