Rusia îi va aloca 790 de milioane de euro Crimeei

Moscova este dispusă să aloce 1,1 miliarde de ruble (790 de milioane de euro) regiunii autonome Crimeea, unde în data de 16 martie este programat să aibă loc un referendum cu privire la alipirea ei la Rusia, a declarat duminică, la Simferopol, un parlamentar rus, potrivit AFP.

‘Guvernul rus a prevăzut un buget serios, de circa 40 de miliarde de ruble, pentru susţinerea dezvoltării infrastructurii economice şi industriale a Crimeei’, a dat asigurări Pavel Dorohin, vicepreşedintele Comisiei pentru industrie din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), citat de Interfax.

După cum a precizat Dorohin, ‘este vorba în primul rând despre sprijin acordat industriei apărării, mentenanţei maritime, inclusiv a unităţilor Flotei Ruse de la Marea Neagră’. ‘Acestea sunt măsuri concrete’, a spus parlamentarul rus.

Regiunea autonomă Crimeea intenţionează să desfăşoare la 16 martie un referendum, considerat ilegal de Kiev, privind alipirea la Rusia. Parlamentul local este controlat de forţele pro-ruse, iar soldaţi desfăşuraţi de Moscova asediază cazărmi ale armatei ucrainene în toată peninsula.

Rusia a avut mereu importante interese în Crimeea. Flota Rusă de la Marea Neagră îşi are baza în portul Sevastopol, în termenii unui acord semnat cu Kievul, care prevede o prelungire a termenului de închiriere a bazei până în 2035, în schimbul unei reduceri cu 30% a preţului la gaze. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata