Rusia pregăteşte o versiune „ultra-grea” a rachetei sale de ultimă generaţie Angara

Președintele rus Vladimir Putin și-a dat acordul pentru o versiune „ultra-grea” a rachetei de ultimă generație Angara, cu o capacitate cuprinsă între 120 și 150 de tone, a anunțat marți vicepremierul rus Dmitri Rogozin, informează AFP.

‘Astăzi, putem spune că președintele a dat undă verde pentru începerea lucrărilor la acest proiect. Aceasta înseamnă că, după ce am dezvoltat o întreagă serie de rachete Angara — ușoară, medie, grea — vom reuși să fabricăm rachete care aparțin unei categorii cu totul diferite: nu șapte, 15, 25 tone, ci 120 până la 150 de tone’, a afirmat Rogozin, precizând că aceste rachete vor fi construite până în 2020.

Racheta Angara, prezentată ca fiind prima pusă la punct după căderea Uniunii Sovietice, ar urma să înlocuiască lansatorul Proton, care a suferit eșecuri în ultimii ani. Ea a fost lansată pentru prima oară în luna iulie, la scurt timp după ce o primă încercare de lansare în luna iunie a fost sortită eșecului.

Descrisă de premierul rus Dmitri Medvedev ca fiind o rachetă de o ‘importanță strategică’, Angara ar urma, de asemenea, să permită Moscovei să-și reducă dependența de cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, pentru lansări atât de natură comercială cât și militară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata