Rusia şi Vladimir Putin, tot mai prost văzuţi în lume

Rusia și Vladimir Putin sunt priviți cu tot mai multă dezaprobare în lume, în special în Europa și SUA, din cauza rolului pe care l-au jucat în criza din Ucraina, afirmă miercuri un studiu american, citat de AFP.

Imaginea Rusiei s-a degradat în ultimul an, fiind înregistrate 43% opinii defavorabile și 34 % opinii favorabile, potrivit Pew Research Center, care a intervievat între 17 martie și 5 iunie 48.643 de persoane din 44 de țări, inclusiv din Rusia.

Majoritatea persoanelor au fost chestionate după declarația din 18 martie a președintelui rus Vladimir Putin despre anexarea Crimeii.

În decurs de un an, dezaprobarea a crescut notabil, în special în opinia americană (cu 29 %) și europeană. Polonia, Marea Britanie, Spania, Germania și Italia prezintă o creștere de două cifre a ratei lor de dezaprobare.

Franța, a cărei opinie era cea mai negativă pe plan european în 2013 (64 %), și-a accentuat această opinie cu 9 puncte, înregistrând 73 % avize defavorabile.

Grecia este singura țară europeană în 2014, ca și în 2015, în care Rusia este văzută într-o lumină predominant favorabilă, cu o mică creștere de 2% a opiniilor defavorabile.

Opinia ucrainenilor înșiși s-a schimbat spectacular din 2011, ultimul sondaj efectuat. Șase din 10 persoane au o imagine defavorabilă față de una din 10 (11%) în urmă cu trei ani. Cifrele diferă de la o regiune la alta, opiniile defavorabile fiind mai numeroase în vest (83%), decât în estul rusofon (45%) și doar 4 % în Crimeea.

Această imagine s-a degradat în Orientul Mijlociu și în America Latină, dar în proporție mai mică. Ea este în schimb mai degrabă bună în Africa, cu excepția Africii de Sud, chiar dacă în scădere.

În Asia, imaginea Rusiei s-a îmbunătățit în China cu 16 % și obține o majoritate de opinii favorabile în Vietnam, Thailanda și Bangladesh.

Referitor la președintele rus și la capacitatea sa de ‘a lua decizii bune în problemele lumii’, majoritatea zdrobitoare a persoanelor intervievate nu-i acordă încredere, cu excepția rușilor, chinezilor, vietnamezilor, kenyenilor, tanzanienilor și ghanezilor.

Opinia îi este majoritar defavorabilă peste tot în Ucraina, însă doar la 5 % dintre persoanele intervievate în Crimeea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata