Sălaj: O hartă uriaşă din ceapă va fi atracţia Festivalului Cepei de la Pericei

O hartă uriașă din ceapă a satului Pericei – singura localitate din lume ce are un monument dedicat acestei legume – va fi realizată sâmbătă, 6 septembrie, la ediția din acest an a „Festivalului Cepei”.

Evenimentul va avea loc în perioada 6-7 septembrie și este organizat de Consiliul Local și Primăria comunei Pericei, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Uniunea Democrată a Maghiarilor (UDMR) din localitate, Organizația de Femei UDMR Pericei și comunitățile bisericești din Pericei.

„Ne propunem în acest an să facem pe stadionul din centrul de comună o hartă a satului din ceapă. Harta va fi realizată sâmbătă, în prima zi a festivalului”, a declarat luni,  Boncidai Csaba, primarul comunei Pericei.

Potrivit sursei citate, în prima zi a festivalului nu vor lipsi concursurile de gătit — gastronomie cu și din ceapă, dar și târgul de ceapă și legume cultivate în Pericei.

„Festivalul Cepei” va continua duminică, 7 septembrie, cu un program popular artistic și concerte, jocuri de artificii și bal în aer liber.

Tot duminică va fi dezvelit un monument dedicat pompierilor voluntari din comună, la aniversarea a 100 de ani a Serviciului Voluntar din Pericei.

În anul 2007 ceapa de Pericei a devenit un brand și a intrat în Cartea Recordurilor. În sat s-a ridicat un monument dedicat cepei și tot acolo localnicii au împletit cea mai lungă cunună de ceapă din lume, de 4.527 de metri. În localitatea precizată, cultivarea cepei este o tradiție moștenită din tată în fiu, atestată de aproximativ 850 de ani. Anual, la Pericei, se produc circa zeci și sute de tone de ceapă care se comercializează nu doar în țară ci și în străinătate, în țări precum Ungaria, Germania și Austria. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata