Salariaţii care aduc dovezi că angajatorii lor încalcă Legea Concurenţei ar putea primi recompense

Angajații care aduc dovezi că firmele la care lucrează încalcă legislația din domeniul concurenței ar putea primi drept recompensă o parte din amenzile pe care le plătește compania, a declarat, joi, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

‘O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenței este această practică ce am văzut că funcționează foarte bine în Ungaria. Salariații care vin și arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancțiuni’, a precizat Chirițoiu.

Potrivit acestuia, în România, până acum, nu a existat vreo investigație care să se finalizeze cu ajutorul angajaților, însă există o investigație în curs de derulare unde angajații companiei au adus dovezi de încălcare a legii.

‘Cam asta mi-aș dori să fac, dar vom merge încet cu această procedură, întrucât, pentru o țară cu trecutul României, o astfel de practică poate părea ciudată’, a mai spus Chirițoiu.

El a arătat că modificările la Legea Concurenței ar putea fi posibile de la începutul anului viitor.

Chirițoiu a mai declarat că firmele care recunosc că au încălcat legislația din domeniu concurenței ar putea fi scutite de o parte din amendă, dacă va fi modificată Legea Concurenței.

‘Vrem să modificăm Legea Concurenței, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere de până la 30% din amendă. Vrem să facem în așa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigației, când de regulă firmele află ce amendă primesc’, a spus Chirițoiu.

El a explicat că această metodă va fi folosită de firmele care știu sigur că există dovezi care le incriminează.

O investigație a Consiliului Concurenței durează, în medie, doi ani.

‘Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii și să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ai la etapa de investigație’, a adăugat președintele Consiliului.

Consiliul Concurenței a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decât în 2012, potrivit raportului pentru 2013 al instituției.

„Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței în 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro). Au fost sancționate 35 de întreprinderi pentru practici anticoncurențiale, o companie pentru nefurnizarea de informații și o persoană fizică pentru punerea în aplicare a unei concentrări înainte de notificare și autorizarea sa de Consiliul Concurenței’, se arată în raport.

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar față de anul 2011 se situează la un nivel de 15 ori mai redus.

„Nivelul deosebit de ridicat înregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piața carburanților și abuzurile de poziție dominantă ale Orange și Vodafone’, explică oficialii Concurenței. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata