Salariul mediu net, în scădere cu 53 de lei (3,1%) în mai, până la 1.682 lei

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna mai, de 2.328 de lei, cu 2,8% mai mic decât în luna precedentă, iar cel net a scăzut cu 53 de lei (3,1%) până la 1.682 de lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în sectorul de extracție a petrolului brut și a gazelor naturale (5.512 lei), în timp ce în hoteluri și restaurante au fost cele mai mici salarii nete, de numai 959 de lei.

Indicele câștigului salarial real pentru luna mai 2014 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 96,9%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna aprilie 2014.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna mai 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sărbătorile de Paște), sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net se datorează nerealizărilor de producție ori încasărilor mai mici (funcție de contracte), precum și angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici în unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 20,7% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii); între 10,0% și 17,5% în telecomunicații, extracția cărbunelui superior și inferior, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), extracția minereurilor metalifere, colectarea și epurarea apelor uzate; între 8,0% și 10,0% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor, transporturi aeriene; între 5,0% și 8,0% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, industria metalurgică, comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor), captarea, tratarea și distribuția apei, transporturi pe apă.

Potrivit datelor INS, creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea primelor ocazionale și a sumelor din profitul net, de realizările de producție ori încasările mai mari (funcție de contracte).

Astfel, cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 28,8% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 4,0% și 8,5% în activități de servicii anexe extracției, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre și transporturi prin conducte; între 1,5% și 2,5% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), activități de servicii administrative și servicii suport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, respectiv în învățământ (1,9%), sănătate și asistență socială (0,4%), administrație publică (0,2%).

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,4%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 103,4%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata