Sămânţa de cartof dulce şi de cartof violet, proiecte ale cercetătorilor institutului de profil de la Braşov

Producerea semințelor de cartof dulce și cartof violet sunt proiecte pentru perioada următoare ale specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Cartof și Sfecla de Zahăr de la Brașov, a declarat Sorin Chiru, directorul general al institutului.
„Împreună cu specialiști ai Universității din Cluj, dar și din Coreea, lucrăm la un proiect pentru producerea semințelor de cartof dulce, o cultură ce se pretează solului țării noastre și care acum se produce în cantități destul de mici la Dăbuleni. De asemenea, avem în plan și producerea seminței de cartof violet care conține antioxidanți în cantități chiar mai mari decât fructele de pădure. Până se brevetează un soi de cartof durează între 12 și 14 ani de cercetare, dar sperăm ca acest termen să se reducă cu 3-4 ani având în vedere tehnologiile noi care au apărut”, a afirmat Sorin Chiru.

El a precizat că, în România, cartoful este produs în condiții mult mai ecologice decât în alte țări, având în vedere că fermierii nu au la dispoziție fondurile necesare pentru aplicarea tuturor tratamentelor necesare, iar dacă producătorii ar primi un sprijin mai consistent din partea statului această cultură ar fi mult mai căutată în exterior.
„În acest an, am brevetat încă un soi de cartof intitulat Brașovia, un soi de viitor, bun la gust, cu o rezistență virotică bună, calități culinare bune, iar pentru omologare avem alte două soiuri care, cel mai probabil, vor fi brevetate anul viitor. Până acum avem brevetate 12 soiuri de cartof între care amintesc soiurile Rustic, Roclas, Cristian, Nicoleta, soiuri gustoase, rezistente de pe urma cărora se obțin producții foarte bune dacă se aplică tehnologia”, a spus Sorin Chiru.

Referitor la prețul seminței de cartof, el a adăugat că acesta este de 1,5 lei pentru soiurile timpurii și extra timpurii, 1,6 lei pentru elită și 1,7 lei pentru super-elită, prețuri în care este inclus și TVA, pe care le consideră destul de acceptabile pentru producători. Deocamdată, sămânța de cartof produsă la institutul de la Brașov este destinată doar pieței interne. (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata