Sancţiuni de la 1 aprilie pentru furnizorii de servicii medicale care greşesc; se merge până la suspendarea contractului

Președintele CNAS Vasile Ciurchea a declarat joi, 26 martie, că începând de la 1 aprilie vor fi aplicate sancțiuni furnizorilor de servicii medicale care greșesc, acestea mergând până la suspendarea contractului pe o perioadă de timp.

„De la 1 aprilie, când un furnizor de servicii medicale greșește i se va întrerupe pe o perioadă contractul cu casa de asigurări. Nu cred că cineva își permite să greșească știind că i se va întrerupe contractul. Dacă un spital greșește cu ceva, nu poți să închizi spitalul pentru că ar însemna să lași pe dinafară și pacienți și personal. O primă sancțiune este aplicarea unei amenzi de 1% din valoarea totală a contractului. Dacă greșește continuu, luăm măsuri și putem ajunge chiar și până acolo”, a afirmat președintele CNAS.

El a precizat că pacienții pot beneficia de la 1 aprilie de radioterapie fără nicio coplată la furnizorii de servicii medicale din sistem public sau privat.

„Pacientul care are nevoie de la 1 aprilie va beneficia de servicii de radioterapie oriunde, public, privat, nimeni nu poate să îi ceară o coplată și nimeni nu poate să îl refuze”, a precizat Ciurchea.

Vasile Ciurchea a subliniat că pacienții nu vor mai plăti pentru RMN de la 1 aprilie dacă au bilet de trimitere.

„(…) Serviciile sunt decontate de casă și el nu trebuie să plătească, dacă are bilet de trimitere nu există o coplată. Există coplată mică de 5 până la 10 lei la serviciile de recuperare medicale, este singurul domeniu unde există coplată”, a spus medicul.

El a afirmat că medicii de familie au rămas cu limita minimă de 800 de pacienți. „La medicul de familie a rămas limita de 800 de pacienți. Ceea ce și-au dorit, au obținut”, a mai adăugat Vasile Ciurchea.

În ceea ce privește contractele cost-volum, el a afirmat că CNAS a început deja discuțiile cu deținătorii de autorizații de punere pe piață pentru molecule, în special pentru hepatită.

„Este vorba de interferon free. Sperăm să putem trata pentru început toți pacienții care sunt cu ciroză, toți cu hepatită C. Începem cu cazurile care nu au o rezolvare terapeutică în acest moment. Dacă contractele cost-volum se vor semna într-o lună, atunci într-o lună. Terenul este pregătit, legislație, totul”, a mai arătat medicul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. enoriasul cautatorului de greseli spune

    bravo! medicii de familie au ramas cu limita de 800 de pacienti si vor putea ramane fara praxis in cazul in care ,,cautatorul de greseli” va gasi o greseala si le va putea suspenda contractul, iar aceasta perioada pacientii vor migra pana la sub 800.
    ,,Cautatorul de greseli” si-a asigurat astfel statutul de stapan; nu toti furnizorii de servicii vor gresi ci in primul rand aceia care vor fi controlati, iar dintre acestia doar unii care nu sunt suficient de atenti cu cautatorul de greseli.
    Si pana acum era asa dar sub alta forma; si cel mai bine stiu asta acei furnizori de servicii carora li s-a spus in fata: ,,de ce nu te conformezi? Nu stii ca de aici(de la controlorul de greseli) mananci o paine?”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata