„Şansa unui nou început” – povestea unei femei în luptă cu boala de peste 40 de ani

Michaela Jurat Mircioiu, diagnosticată în urmă cu peste patru decenii cu scleroză multiplă (SM), şi-a lansat joi, la Alba Iulia, cel de-al doilea volum din romanul autobiografic ‘Şansa’, intitulat „Şansa unui nou început”, autoarea fiind un exemplu de tenacitate în lupta cu boala.

‘De ce am îndrăznit să scriu eu un roman în aceste condiţii (…)? Pentru că vreau ca romanul meu să fie un exemplu, un ghid în lupta împotriva sclerozei multiple‘, a afirmat Michaela Jurat Mircioiu, în cadrul unui eveniment organizat la sediul SPEROMAX Alba Iulia, asociaţie a cărei membră este.

În cel de-al doilea volum al romanului său autobiografic, Michaela Jurat Mircioiu face referire la anii 1998-2015, inclusiv la perioada 2007-2008 în care a făcut mai multe transplanturi cu celule stem în China.

În prezent, Michaela Jurat Mircioiu s-a vindecat de SM, după cum a menţionat aceasta, şi trebuie să reînveţe practic să meargă după decenii de imobilizare la pat şi de stat în căruciorul cu rotile. Ea a spus că nu reuşeşte încă să facă acest lucru, neavând sprijinul necesar.

‘La nivel de Zlatna (oraşul natal — n.r.), unde nu este nici spital, nu reuşesc să-mi găsesc un asistent care să mă ajute să învăţ să merg. Trebuie să înveţi să mergi cu cadru. Fac alte exerciţii de mişcare, dar nu am reuşit încă (să merg — n.r.). Am făcut recuperare şi la Alba Iulia, dar nu am reuşit încă (să merg — n.r.)’, a spus Michaela Jurat Mircioiu.

Acum în vârstă de 64 de ani, Michaela Jurat Mircioiu a fost diagnosticată cu SM în timpul studenţiei. Absolventă a Facultăţii de Chimie, a lucrat în cercetare, la Ploieşti şi Bucureşti, fiind co-autoare a mai multor brevete de invenţie. Din 1990, din cauza avansării bolii, a fost nevoită să renunţe la serviciu, iar după dispariţia soţului său a revenit în oraşul natal, Zlatna. De-a lungul timpului a urmat, pe lângă tratamentele clasice, şi tratamente paramedicale.

Deşi se află încă în fotoliu rulant, Michaela Jurat Mircioiu este un exemplu de ambiţie şi că speranţa moare ultima, după cum a spus şi aceasta. Pe lângă cele două volume ale romanului autobiografic, Michaela Jurat Mircioiu a mai scris şi cartea ‘Lătratul Vulpii”.

Scleroza multiplă este o boală în general a adultului tânăr. Aceasta este o boală cu multe variaţii, iar simptomele depind de ce parte a sistemului nervos central este afectată. Majoritatea persoanelor afectate vor prezenta cel puţin un simptom şi, deşi există simptome comune multor bolnavi, niciunul dintre aceştia nu va avea toate simptomele.

Incidenţa sclerozei multiple în rândul femeilor este mai ridicată decât la bărbaţi cu aproximativ 50%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata