Şapte societăţi de asigurare trebuie să reanalizeze calculul tarifelor RCA şi să notifice ASF

Societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz – Țiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins au fost obligate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să reanalizeze ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei remis, miercuri.

‘Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât ca societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz — Țiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule. Toate aceste obligaţii au fost stabilite pe baza concluziilor acţiunilor de control inopinat desfăşurate în ultimele luni la asigurătorii autorizaţi să vândă RCA, pentru verificarea modului în care aceştia respectă cerinţele privind fundamentarea şi calculul tarifelor de primă, stabilite prin Norma 23/2014′, se arată în comunicat.

În cazul societăţilor Carpatica Asig şi City Insurance, controalele nu au fost încă finalizate.

Potrivit ASF, concluzia de ansamblu a controlului a fost că societăţile de asigurare respectă principiile actuariale general acceptate.

‘Totuşi, echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenţei daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial. Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit în sarcina asigurătorilor ca în termen de 30 de zile să remedieze deficienţele identificate’, informează documentul citat.

Din noile notificări privind primele RCA va trebui să rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite în calculul tarifelor de primă finale, prezentarea distinctă a procedurilor efectuate de actuarii societăţilor de asigurare pentru verificarea calităţii, corectitudinii şi completitudinii datelor folosite, prezentarea distinctă a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene şi prezentarea unei comparaţii între noile tarife notificate şi tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.

Totodată, Consiliul a decis transmiterea către Grupul de lucru pentru revizuirea legislaţiei privind RCA a unor propuneri referitoare la reanalizarea modului în care este reglementat sistemul bonus-malus sau introducerea unor prevederi exprese de limitare a utilizării unor încărcări suplimentare şi interzicerea aplicării unor coeficienţi de ajustare suplimentari.

‘Un alt set de propuneri vizează noi cerinţe privind elaborarea notelor de fundamentare a tarifelor pe care asigurătorii trebuie să le transmită către ASF.
Acţiunea de control al asigurătorilor care operează pe piaţa RCA face parte din planul de măsuri pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung urmărit de ASF în vederea stabilizării pieţei şi a protejării intereselor consumatorilor. Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluţiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015. Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creşterea a fost de 61%’, informează ASF.

ASF menţionează că, potrivit articolului 21 din Directiva europeană nr. 138/2009 (Solvency II), coroborat cu articolul 181, nivelurile primelor RCA nu sunt supuse aprobării prealabile sau notificării sistemice către ASF. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata