Sărbătoarea Sacrificiului – o sărbătoare religioasă în calendarul islamic

Anul acesta Sărbătoarea Sacrificiului – Eid al-Adha (Kurban Bayram) – o sărbătoare religioasă în calendarul islamic, care comemorează sacrificiul lui Avraam, celebrată de druzii și musulmanii din întreaga lume, a avut loc sâmbătă, 4 octombrie.

La două luni și zece zile după sărbătoarea Eid el-Fitr (ce marchează sfârșitul lunii de post la musulmani) urmează Eid al-Adha, sărbătoare ce cade în cea de-a zecea zi a lunii Dhul Hijja din calendarul lunar islamic.

Sărbătoarea Sacrificiului, încadrată în tradiționalul pelerinaj anual ”Hajj”, la locurile sfinte de la Mecca, din Arabia Saudită, se celebrează după primele două zile de pelerinaj.

Este marcată pe perioada a trei zile și reprezintă un omagiu adus lui Ibrahim (Abraham) pentru puternica sa credință dovedită prin acceptarea posibilității sacrificării propriului său fiu, Ismael, pentru Allah.

Musulmanii aduc jertfă un berbec, un vițel, un țap sau o cămilă în amintirea faptei lui Ibrahim. Înaintea sacrificiului se spune o rugăciune, apoi carnea este împărțită conform Coranului, în trei părți: o parte pentru săraci, o alta pentru rude și vecini, iar ultima, pentru consumul propriu.

Pelerinajul la Mecca este obligatoriu pentru toți credincioșii o dată în viață, dacă își permit călătoria din punct de vedere financiar și sunt sănătoși. În medie, aproximativ două milioane de musulmani vin la Mecca în fiecare an, în luna în care se desfășoară pelerinajul. Anul acesta, el se desfășoară între 2 și 7 octombrie.

De-a lungul timpului, pelerinajul la Mecca a mai fost interzis din cauza problemelor legate de sănătate. În 1947, Egiptul le-a interzis cetățenilor săi să se ducă la locurile sfinte din cauza unei epidemii de holeră. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata