Sârbu şi Hrebenciuc, urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor ilegale; prejudiciu – 304 milioane euro

Senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru folosirea influenței de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri , și deputatul Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar deputatul Ioan Adam, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență.

În același dosar a fost pus sub acuzare și Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Conform DNA, prejudiciul în sarcina Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva în acest caz este aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

DNA precizează că, în 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafață de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza județului Bacău, în favoarea unei persoane și în defavoarea Romsilva.

Sursa citată menționează că decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

DNA susține că, astfel, a fost creat un prejudiciu în sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

„Imediat după pronunțarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu alte persoane interesate și cu Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcționarilor cu atribuții la nivelul instituțiilor locale, astfel încât aceștia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău)”, se arată în comunicat.

Procurorii au constatat că, în acest context, în calitate de director general al Romsilva, începând cu 2013, Adam Crăciunescu a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.

„În consecință, Adam Crăciunescu a luat măsuri împotriva intereselor Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpații Hrebenciuc, Adam și alte persoane interesate în obținerea terenurilor menționate. După ce jurista din Romsilva semnat o acțiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecății până la soluționarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanță (cerere admisă de ÎCCJ la 17 ianuarie 2014), în martie 2014, inculpatul Crăciunescu a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii”, se mai spune în document.

DNA mai precizează că față de Adam Crăciunescu s-a dispus măsura controlului judiciar, potrivit căreia acesta trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la DNA Brașov, să informeze de îndată parchetul cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la poliție, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme; să nu ia legătura cu alte persoane expres menționate, implicate în același dosar.

„Inculpatului Crăciunescu i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se subliniază în comunicatul DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata