Sarmale cu cartofi, pregătite în Joia Mare a Paştelui catolic

În Joia Mare a Paștelui Catolic, femeile pregătesc sarmale cu cartofi în comuna harghiteană Mădăraș, obiceiul avându-și originea în Evul Mediu și rememorând Cina cea de Taină.

Totul începe la intrarea în Postul Paștelui, când credincioasele romano-catolice formează grupuri de câte zece femei, numit în limba maghiară „tizes”, iar timp de 40 de zile țin post și fac rugăciuni individuale după rozarium.

În Joia Mare, una dintre ele, de obicei decana de vârstă, este gazda Cinei celei de Taină, iar femeile din „tizes” fac sarmale de post, după diferite rețete. Fiecare dintre membrele grupului aduce de acasă din ingredientele necesare preparării sarmalelor cu cartofi.

Carnea este înlocuită cu cartofi, iar în compoziție se adaugă multă ceapă călită, orez, mălai, condimente (sare, piper, boia de ardei) și ouă. Compoziția este învelită în frunze de varză murată, iar sarmalele se lasă la fiert câteva ore.

De obicei, se prepară câte 300-400 de sarmale, iar în timpul pregătirii lor femeile cântă imnuri religioase și spun rugăciuni pentru binele și sănătatea celor apropiați.

Bărbații nu au voie să intre în încăperea în care femeile pregătesc sarmalele, ei ocupându-se de curățenia de primăvară în grădină sau în gospodărie.

În cursul serii, femeile merg la biserică și se întorc acasă după miezul nopții, când se așează la masă împreună cu familiile lor și mănâncă din sarmalele de post.

Ceea ce rămâne se împarte la localnicii mai necăjiți din localitate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata