Şase organizaţii din domeniul transporturilor vor protesta joi la Guvern; 10.000 de autovehicule vor fi mobilizate

16

Șase organizații din domeniul transporturilor vor organiza joi, 17 decembrie, un protest la care vor fi mobilizate aproximativ 9.000 de mijloace de transport persoane – autobuze, autocare și taxiuri, a anunțat, luni, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

De asemenea, aproape 1.000 de camioane vor fi parcate în locuri stabilite de comun acord cu Primăria Municipiului București.

Protestul se va desfășura între orele 10,00 — 15,00, în fața sediului Guvernului României. Cererea de autorizare a mitingului de protest a fost înregistrată în data de 11 decembrie la PMB și a fost aprobat luni, 14 decembrie 2015.

‘Suntem deciși să facem această acțiune de protest în orice condiții. ASF-ul condus de Mișu Negrițoiu trebuie să răspundă pentru dezastrul din piața de asigurări. Firmele de asigurări achită daunele după 4-6 luni și atunci doar parțial. În schimb, ni se cere să plătim polițe de asigurări obligatorii care depășesc în multe cazuri pe cele achitate în Germania sau Austria’, precizează Mircea Grigore, reprezentant COTAR.

Potrivit președintelui COTAR, Vasile Ștefănescu, o poliță RCA pentru un autobuz nou cu 30 de locuri poate ajunge și la 88.806 lei (cca 20.000 de euro) iar activitatea de taxi este în pericol din cauza prețului RCA scăpat de sub orice control.

În opinia acestuia, creșterea ireală a polițelor RCA necesită măsuri urgente din partea Parlamentului, Guvernului și ASF, prima măsura fiind aceea de a recunoaște valabilitatea polițelor RCA încheiate la orice asigurator sau broker din UE în conformitate cu prevederile privind libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor, prevederi ce stau la baza funcționării Uniunii Europene, garantate și în tratatul de aderare a României.

Cele cinci revendicări comune ale celor șase organizații inițiatoare ale protestului vizează intervenția autorității pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condițiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane și transport marfă, inclusiv taxi; eliminarea supraacizei începând cu data de 1 ianuarie 2016; intervenția Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligați să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deși obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane și nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze; sprijin pentru modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe; urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate si aprobate in Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

Cele șase organizații sunt: Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți (ANTTI) și Asociația Operatorilor de Transport (APULUM). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata