Scăderea colesterolului cu ajutorul plantelor

Colesterolul reprezintă o parte extrem de importantă a metabolismului nostru fără de care organismul nu ar putea funcţiona în mod normal. Colesterolul este unul din cele mai dezbătute subiecte în mass-media în ziua de azi, în societatea actuală, oriunde în lume.

Creşterea procentajului obezităţii în lume a dus şi la transformarea colesterolului într-un subiect extrem de controversat.

 

  • Ce este colesterolul?

Atunci când menţionăm doar de colesterol, mulţi dintre noi au impresia că acesta este un lucru nociv pentru sănătatea noastră. Dar lucrurile nu stau întocmai aşa. Colesterolul este de fapt produs de ficat prin transformarea nutrienţilor, dar şi în urma consumului produselor animale. Se vorbeşte tot mai des de colesterolul bun şi de colesterolul rău. Nimic mai adevărat.

Există două tipuri de colesterol. Cel bun (HDL) şi cel rău (LDL), iar acesta din urmă are diverse cauze precum consumul de proteine animale, stres, lipsa exerciţiilor fizice, greutatea, starea de sănătate, consumul de cafea, alcool şi tutun. Un nivel ridicat de colesterol în sânge nu este nicidecum plăcut şi nu rămâne fără efecte asupra organismului uman. Aşadar, fără medicamente, colesterolul poate fi combătut în mod natural.

 

  • Remedii naturiste pentru combaterea colesterolului

Un nivel ridicat de colesterol rău care poate fi confirmat de către un doctor specialist în urma analizelor de sânge este o problemă demnă de luat în seamă. În primul rând, stilul de viaţă trebuie schimbat complet. Grăsimile de origine animală nu mai trebuie consumate, iar carnea în exces trebuie eliminată din dieta noastră.

De asemenea, renunţarea la vicii precum alcoolul, consumul de ţigări şi de cafea au un impact foarte mare în scăderea colesterolului, de vreme ce acestea se numără printre principalele cauze ale apariţiei colesterolului rău mărit. Mai mult decât atât, odihna şi eliminarea stresului sunt soluţii pentru a regla nivelul colsterolului în organism.

Dar ce remedii naturale există pentru scăderea colesterolului, pentru a preveni evenimente neplăcute precum infarctul cardiac, atacul cerebral, moartea inimii, scleroza vasculară şi tulburările de circulaţie sangvină?

Consumul ridicat de fibre reglează nivelul colesterolului în sânge de vreme ce acestea stimulează secreţia bilei şi reduc producţia de colesterol a ficatului. Cerealele integrale, sucul de portocale, morcovii, sfecla roşie, ţelina, spanacul, varza, guliile, prunele uscate nu trebuie să lipsească din alimentaţia dumneavoastră.

 Ceaiul verde şi ceaiul negru sunt un remediu excelent pentru combaterea colesterolului datorită mai ales a flavonoidelor ce intră în compoziţia acestor plante şi protejează inima de diverse afecţiuni. Aceste plante împiedică depozitarea colesterolului în artere, şi ceaiurile pot fi consumate şi la pliculeţele pe care le putem găsi în magazinele de specialitate şi sunt foarte accesibile.

Păducelul este de asemenea o plantă ce poate reduce colesterolul rău dacă este consumată cu prudenţă. Este indicat un consult medical înainte de a consuma păducel şi de a urma o cură cu această plantă deoarece persoanele ce suferă de boli de inimă nu pot consuma niciun fel de produs din păducel.

 Ceaiul de anghinare şi ceaiul de rostopască au un efect binecunoscut pentru scăderea colesterolului iar metoda de preparare este foarte simplă. Se face o infuzie din jumătate de linguriţă de plantă (fie anghinare fie rostopască) la o cană de apă clocotită şi se consumă câte o cană pe zi vreme de o lună.

 Boabele de muştar se dovedesc a fi un aliat împotriva grăsimii, având proprietatea de a reduce colesterolul rău şi de a regla nivelul grăsimii din organism. Tratamentul constă în consumul unei linguriţe de boabe de muştar, de trei ori pe zi înainte de masă, vreme de o lună.

Fructele de goji reglează nivelul colesterolului în sânge, fiind foarte bune deoarece conţin şi vitamina C, B6, B2, E şi aminoacizi.

Frunzele de măslin pot fi folosite ca şi infuzie pentru a regla nivelul colesterolului în organism, aşadar, vreme de 30 de zile, se face o cură cu infuzie de frunze de măslin astfel – zece frunze la o cană cu apă clocotită, lăsată la infuzat zece minute şi consumată de trei ori pe zi înainte de mesele principale.

 Uleiul de măsline este un aliat de nădejde pentru scăderea nivelului colesterolului, aşadar înlocuiţi uleiul de floarea-soarelui cu cel de măsline.

 Zeama de lămâie şi seminţele de in aduc numeroase beneficii organismului cu un nivel al colesterolului ridicat, aşadar lămâile stoarse consumate zilnic şi seminţele de in măcinate şi amestecate cu iaurt ne pot scăpa de grăsimea din organism.

Luca Cătălin

Citește și
1 Comentariu
  1. Emma spune

    Este excelent ca apar din ce in ce mai multe articole despre ingrijirea sanatatii cu ajutorul plantelor!

    Dar… ar trebui sa reveniti un pic asupra informatiilor despre paducel, deoarece este dovedit ca se foloseste, in primul rand, la ameliorarea multor probleme cardiace.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata