Scandalul de corupţie din PE: un fost europarlamentar austriac condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare

Fostul ministru austriac de interne şi europarlamentar conservator Ernst Strasser a fost condamnat joi la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare de către un tribunal din Viena, care l-a găsit vinovat că ar fi încercat să prezinte contra cost amendamente la legile europene, un scandal de corupţie în care a fost implicat şi Adrian Severin.

Într-un prim verdict, instanţa din Viena l-a condamnat la patru ani de închisoare, dar Curtea Supremă austriacă a casat hotărârea pentru viciu de formă.

Ernst Strasser, 57 de ani, a decis să facă apel la această nouă condamnare la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă austriacă.

Fostul ministru a trebuit să demisioneze din postul de europarlamentar în martie 2011 după ce a fost prins în capcană de jurnalişti de la cotidianul britanic Sunday Times, dându-se drept lobby-işti, aminteşte France Presse.

Filmat cu camera ascunsă, în 2010 şi 2011, el a fost de acord să introducă amendamente specifice favorabile unui lobby contra unui cost de până la 100.000 de euro pe an. Filmele au fost difuzate pe YouTube.

Ernst Strasser s-a declarat întotdeauna nevinovat. El a afirmat în primul proces că a avut bănuieli de la început în legătură cu interlocutorii săi, estimând că ar putea fi agenţi ai unor servicii secrete şi că a decis să le joace jocul pentru a-i demasca.

Tribunalul din Viena nu a acceptat teoria agenţilor secreţi prezentată de apărare.

Jurnaliştii britanici au abordat în acelaşi mod alţi trei europarlamentari care au fost de asemenea dispuşi să cedeze ispitei banilor: românul Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi spaniolul Pablo Zalba, aminteşte AFP.

La începutul lunii februarie, slovenul Thaler a recunoscut că a acceptat să influenţeze legislaţia europeană contra cost şi a fost condamnat de un tribunal la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare şi amendă de 32.250 de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata