Secretele cultivării lavandei: Ce trebuie să ştii înainte să începi o afacere cu „aurul mov” din agricultură

Interesul pentru cultivarea lavandei a crescut foarte mult de când s-a aflat că profitul ce se poate obţine din cultivarea unui hectar ajunge la 8.000 de euro. Cei care intră în afaceri cu „aurul mov” din agricultură sunt, în general, români care dispun de suprafeţe mai mici, de câteva hectare, şi au şi o sumă disponibilă pentru a investi, scrie agrointel.ro

Iată câteva din secretele acestei culturi, împărtăşite de Irina şi Tudor Panait, tinerii proprietari ai afacerii „Butasidelavanda.ro”.

Primul lucru de care este nevoie: o suprafaţă de teren care să se preteze la cultura de lavandă. ”Din experienţa cu clienţii noştri, putem spune că foarte multă lume începe cu suprafeţe-test de o jumătate de hectar-un hectar. Fermierii mari, care cultivă cereale, nu sunt prea interesaţi de această cultură de nişă, dar pentru micii proprietari de suprafeţe agricole, lavanda este o cultură ideală”, spune Tudor Panait. De altfel, din informaţiile deţinute de antreprenorul din Timiş, în România nu există mari cultivatori de lavandă, ci doar plantaţii de câteva hectare.

Odată găsit terenul, acesta trebuie pregătit. Lavanda se poate cultiva toamna sau primăvara. ”Noi recomandăm plantarea de toamnă, ce permite dezvoltarea butaşilor peste iarnă – rădăcina se fixează mai bine în sol”, explică tânărul antreprenor.

 

Pregătirea solului pentru cultivare implică mai multe proceduri specifice, precum arat, discuit, frezat şi, opţional bilonarea – la fel ca în legumicultură. Pentru un hectar, aceste lucrări ajung la circa 2.000 de lei dacă utilajele sunt închiriate, aşa cum fac, la început, cei mai mulţi ”pionieri” ai lavandei.

Plantarea butaşilor, dacă se face primăvara, începe după dezgheţarea pământului, adică pe la începutul lui martie. ”Anul acesta, la cum arată acum vremea, dacă nu se schimbă, se poate începe plantarea chiar de la finele lui februarie, începutul lui martie. Lavanda este o plantă foarte rezistentă care nu e afectată de temperaturi de plus 40 de grade Celsius sau minime de până la minus 20 de grade Celsius. Peste aceste extreme pot apărea probleme”, explică fermierul.

La preţul pieţei, butaşii necesari înfiinţării unui hectar de lavandă costă circa 30.000 de lei. ”Depinde de soiul ales şi de modul în care se doreşte recoltarea. Dacă se va face manual, intră mai mulţi butaşi. Dacă se recoltează mecanizat, e nevoie de spaţiere între straturi, ceea ce reduce numărul butaşilor”, declară Tudor Panait.

Citește și
1 Comentariu
  1. Eniko Filep spune

    Plantarea butaşilor se face mai bine toamna, până la sfârşitul lunii octombrie. Noi aşa am făcut şi procentul de prindere a fost de 98%. Iar pentru o producţie cât mai bogată e recomandată îmbogăţirea solului cu îngrăşământ natural, cu cât mai mult, cu atât mai bine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata